Španija: Mašinovođa pričao telefonom

Sud je danas naveo da je mašinovođa Fransisko Hose Garson Amo u trenutku nesreće razgovarao telefonom sa jednim zvaničnikom državne željezničke kompanije "Renfe"
0 komentar(a)
Voz, nesreća u Španiji, Foto: Beta/AP
Voz, nesreća u Španiji, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.07.2013. 17:59h

Podaci iz "crne kutije" voza koji je u Španiji izletio iz šina pokazali su da je mašinovođa u trenutku nesreće razgovarao telefonom i vozio brzinom od 153 km/h.

Policijski istražitelji su ranije naveli da se voz uoči iskakanja iz šina kretao brzinom od čak 192 kilometra na sat i da je mašinovođa počeo da koči "tek nekoliko sekundi prije nesreće", prenijela je agencija AP.

Sud je danas naveo da je mašinovođa Fransisko Hose Garson Amo u trenutku nesreće razgovarao telefonom sa jednim zvaničnikom državne željezničke kompanije "Renfe" i da je navodno istovremeno iščitavao neki dokument.

Garson je uslovno optužen za više tačaka ubistva iz nehata.

Nesreća se dogodila prošle srijede kada je u gradu Santjago de Kompostela, na sjeverozapadu Španije, voz izletio iz šina i udario u zid, pri čemu su se četiri vagona prevrnula, a u jednom je izbio požar.

Udes se dogodio u 20.41, kada je voz sa 218 putnika i četiri člana osoblja, koji je krenuo iz Madrida prema galicijskom gradu Ferolu, bio na ulasku u stanicu u Santjago de Komposteli.

Na mjestu udesa je poginulo 78 ljudi, a jedna Amerikanka je podlegla povredama u nedjelju, pa je broj žrtava povećan na 79. Sedamdeset ljudi je još u bolnici, a 22 od njih je u kritičnom stanju.

Bonus video: