Gruzija obnavlja spomenik Staljinu

Statua Staljina samo je jedan sovjetskih spomenika koji su srušeni u Gruziji tokom vladavine prozapadnog predsjednika Mihaila Sakašvilija
1 komentar(a)
Josif Staljin, Foto: Shutterstock
Josif Staljin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.07.2013. 13:25h

Spomenik sovjetskom diktatoru Josifu Visarjonoviču Staljinu, u njegovom rodnom gradu Gori, koji je prije tri godine srušen, biće obnovljen, saopštilo je danas gruzijsko Ministarstvo kulture.

Portparolka Ministarstva kulture Elena Samkaradze dodala je da bi obnavljanje spomenika Staljinu trebalo da bude završeno do njegovog rođendana, 21. decembra.

Statua Staljina samo je jedan sovjetskih spomenika koji su srušeni u Gruziji tokom vladavine prozapadnog predsjednika Mihaila Sakašvilija.

Restauracija spomenika predstavlja dio rušenja Sakašvilijevog političkog nasljeđa poslije parlamentarnih izbora prošle jeseni, kada je njegova partija izgubila od koalicije koju vodi Bidzina Ivanišvili, premijer koji je proruski orijentisan, ocjenjuje agencija AP.

Iako se Sakašvilijev predsjednički mandat završava tek u oktobru, njegova vlast je dodatno oslabljena ustavnom reformom, kojom je dio predsjednikovih ovlašćenja prenijet na parlament i premijera.

Bonus video: