Eksplozija i požar na gasnoj bušotini u SAD

Eksplozija u utorak desila se na gasnoj platformi koja ne radi i na kojoj nije bilo osoblja, a evakuisani radnici su bili na susjednoj, mobilnoj platformi
85 pregleda 1 komentar(a)
Luizijana bušotina, Foto: Beta/AP
Luizijana bušotina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.07.2013. 09:01h

Platformu prirodnog gasa kod obale američke države Luizijane zahvatio je požar, nekoliko sati pošto su 44 radnika evakuisana poslije eksplozije u utorak ujutro.

Portparolka Ureda za bezbjednost i životnu sredinu Ajlin Ađjeliko izjavila je da u požaru niko nije povrijeđen i da još nije poznato kako se gas zapalio.

Ured je u utorak saopštio da je na platformu poslat vatrogasni brod s vodom i pjenom za gašenje požara te vrste.

Eksplozija u utorak desila se na gasnoj platformi koja ne radi i na kojoj nije bilo osoblja, a evakuisani radnici su bili na susjednoj, mobilnoj platformi koji su radili na sporednoj bušotini istog izvora prirodnog gasa.

Ranije ovog mjeseca, nekoliko dana je gas curio iz izvora prije no što je bušotina zatvorena. Kompanija Vajld vel kontrol (Wild Well Control) je angažovana da završi radove, ali je njeno osoblje u utorak veče, prije požara, prišlo platformi na oko 60 metara i mjerenjem količine prirodnog gasa u vazduhu ustanovilo da nije bezbjedno približiti se još više.

Obalska straža je zabranila pomorski saobraćaj u krugu od 500 metara od tog mjesta, a ograničeni su i letovi na bar 600 metara iznad oblasti.

Zvaničnici tvrde da eksplozija neće imati posljedice kao izlivanje nafte iz bušotine 2010. godine, takođe kod obale Luizijane. Tada je stradalo 11 radnika, a u Meksički zaliv su iz podmorja istekle hiljade tona nafte.

Bonus video: