Još jedna homoseksualna romansa u Vatikanu

Papa Franjo je u junu priznao da u Vatikanu postoji "gej lobi", ali i favorizovanje takvih svještenika.
20 komentar(a)
Vatikan, Foto: Rojters
Vatikan, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.07.2013. 15:01h

Nova homoseksualna afera izbila je u Vatikanu pošto je štampa danas objavila da je prelat Batista Rika, koga je papa Franjo imenovao na ključni položaj u Vatikanskoj banci, bio u ljubavnoj vezi s pripadnikom Švajcarske garde tokom službe u ambasadi Vatikana u Montevideu.

Italijanski nedjeljnik "Espreso" naveo je, pozivajući se na "vjerodostojne izvore iz Crkve" u Urugvaju, da je Rika 1999. godine obezbijedio smještaj i plaćao kapetana garde Patrika Harija, kao i da je jednom prilikom pretučen na mjestu gdje se okupljaju homoseksualci, posle čega je zbog nepriličnog ponašanja 2000. vraćen iz Montevidea.

Afera je, međutim, zataškana i papa Franjo, prema pisanju nedjeljnika, vjerovatno nije ništa znao o prelatovoj prošlosti kada ga je imenovao za ličnog predstavnika u banci, prenio je AFP.

Rika je bio na više prestižnih položaja u Rimu, uključujući mjesto direktora rezidencije Santa Marta, u kojoj živi papa.

Portparol Vatikana Frederiko Lombardi odbacio je navode "Espresa" kao nepouzdane, a analitičari smatraju da je afera možda rezultat unutrašnjih pokušaja sprečavanja Rika da sprovede reforme.

Papa Franjo je u junu priznao da u Vatikanu postoji "gej lobi", pošto su italijanski mediji u februaru izvijestili da su kardinali sačinili tajni izvještaj o istrazi sprovedenoj zbog optužbi za korupciju i ucjenjivanje homoseksualnih svještenika, ali i favorizovanje takvih svještenika.

Bonus video: