Merkel: U Njemačkoj ne važi pravo jačeg, nego snaga prava

Merkel je govoreći o američkoj šijunaži pozvala na strpljenje, jer je ''američkim partnerima'' potrebno vrijeme za razjašnjenje
4 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2013. 14:13h

Njemački kancelar Angela Merkel je danas, na tradicionalnoj konferenciji za medije prije odlaska na godišnji odmor, govorila o mnogim temama, od poplava, preko Grčke do budžeta i američke špijunaže, ali je, kako ocjenjuju analitičari, ostala dužna mnoge odgovore, premda je govorila 100 minuta.

Merkel je govoreći o američkoj šijunaži pozvala na strpljenje, jer je ''američkim partnerima'' potrebno vrijeme za razjašnjenje, i naglasila da da se ne može miješati u pravno stanje drugih zemalja, da Njemačka nije zemlja koja nadgleda.

''Našim američkim prijateljima je potrebno vrijeme za razjašnjenje....američki predsjednik je obećao kooperaciju pri razjašnjenju..u Njemačkoj ne važi pravo jačeg, nego snaga prava...kao njemački kancelar, ne mogu se miješati u pravno stanje drugih zemalja.....njemačka vlada stremi internacionalnim pregovorima na temu zaštite podataka....'', samo su djelovi odgovora Merkelove na ovoj konferenciji, koje su proteklih godina vođene u opuštenoj, ljetnjoj atmosferi, što ovaj put, slažu se mediji, nije bilo.Merkelova je odgovarala pred oko 250 novinara, a njemački mediji ističu da je izgledalo kao da žuri, jer je dva minuta ranije od plana počela konferencija za štampu i navode da je, poslije par pohvala o učiniku svoje vlade u eliminisatnju šteta od poplava, koje su teško ovog ljeta pogodile Njemačku, uspjesima za spas Grčke i evra i konsolidaciji budžeta, prešla na glavnu temu-američku špijunažu- i tu istakla da nije moguće da ona da analizu programa ''Prizma''.

''Rad nije završen.On traje'', rekla je Merkelova povodom američke špijunaže, ne želeći da precizira čvrst vremenski okvir i plan do rezultata.

Ona je istakla da je katalog pitanja dostavljen Americi i da sada ostaje samo da se ''čeka na odgovor''.

''Mi vršimo pristisak. Jasno smo naglasili da su nam odgovori na pitanja iz tog kataloga važni'', rekla je Merkelova koja nije želela ili nije mogla da odgovori na novinarsko pitanje o tome da postoje dva identična programa ''Prizme'', kako je iz njene vlade juče rečeno.Njemačka vlada je juče, naime, odbacila medijske izvještaje u kojima se kaže da je Bundesver (njemačka vojska) još 2011. godine u svojoj misiji u sjevernom Avganistanu bio informisan o američkom špijunskom projektu ''Prizma'' i ukazala na postojanje dva programa istog imena, što je naišlo na oštru kritiku opozicije, nezadovoljne stavom vlade u Berlinu da ništa nije znala o američkom špijuniranju prije nego što je to odbjegli američki obavještajac Edvard Snouden objelodanio.Portparol vlade Štefen Zjabert je juče rekao, da prema podacima njemačke obavještajne službe, egzistira, doduše, jedan NATO program, nazvan ''Prizma'', koji, ipak, nije, kako je rekao, identičan sa ''Prizma'' programom američke NSA, o kome se već nedjeljama žustro debatuje.Njemački mediji prenose da je juče i poslije jednočasovne konferencije za štampu u vladi, ostalo i dalje otvoreno pitanje da li između ta da programa postoji veza i da li je ''avganistanska'' ''Prizma'' dio velikog špijunskog projekta.

''Našim američkim partnerima je potrebno vrijeme za provjeru. Ja bih tu rađe sačekala'', rekla je Merkelova

Merkel je danas, na konferenciji za štampu, bila veoma štedljiva u direktnim kritikama Amerike i ponovo zahtijevala od Bele kuće da se, u aktivnostima u Nemačkoj, poštuju nemački zakoni.

''Na njemačkom tlu, mora se njemačko pravo poštovati'', rekla je i citirala svog prethodnika Gerharda Šredera da u Njemačkoj i Evropi ne važi pravo snažnijeg, nego snaga prava i rekla da ona to očekuje od svakog.Mereklova je ukazala na rad jednog velikog broja grupa, koje obrađuju američki špijunski skandal i, bez navođenja konkretnih detalja, rekla da postoji jedan plan od osam tačaka za poboljšanja zaštite podataka.Ona je zamolila za strpljenje i rekla je prerano pričati o konsekvencama, sve dotle dok se ne završi analiza spornog programa nadgledanja američke obavještajne službe.

''Našim američkim partnerima je potrebno vrijeme za provjeru. Ja bih tu rađe sačekala'', rekla je Merkelova, a mediji ocijenjuju da je ona u američkoj špijunskoj aferi uzela ulogu bespomoćnog posmatrača.

Mekrelova je isključila i mogućnost personalnih posljedica iz ove afere i rekla da njen ministar unutrašnjih poslova Hasns-Peter Fridrih, na koga se ovih dana ruši ''drvlje i kampenje'', kao i njen šef Kancelarske službe Roland Pofala, takođe, na udaru žestokih kritika opozicije, uživaju njeno puno povjerenje.I danas je Merkelova ostala pri tome da je za aferu saznala iz medija, a na pitanje da li strahuje da se njeni telefoni prisluškuju, odgovorila da ne strahuje, jer se to, kako je rekla, među prijateljima ne radi.

Na pitanje da li ima nekakv predlog za odbeglog američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, Merkelova je rekla da je on već donio odluku.

''On je donio odluku, i prije toga nisam pitana'', rekla je Merkel.Merkelova 22. jula, kako navode mediji, odlazi na tronedjeljni odmor, a poslije toga je čeka vruća izborna kampanja, pred savezne izbore na kojima će više od 60 miliona Njemca s pravom glasa odlučivati o tome ko će voditi Njemačku u naredne četiri godine-ankete pokazuju da bi Njemci, kada bi dirketno mogli da biraju kancelara, ponovo želeli baš nju, a ne njenog ''izazivača'', kancelarskog kandidata socijaldemokrata Pera Štajnbrika.

Galerija

Bonus video: