Turska: Usvojen amandman na zakon o vojsci

Turska vojska, koja je dugo smatrala sebe zaštitnikom sekularnog sistema zemlje, primorala je četiri vlade da odu s vlasti u periodu od 1960. do 1997. godine
1 komentar(a)
Turska vojska, Foto: Beta/AP
Turska vojska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.07.2013. 16:45h

Turski parlament izglasao je amandman na zakon o vojsci na osnovu kojeg su nekada moćni armijski lideri u prošlosti pravdali svoje intervencije u politici, odnosno smijenili četiri vlade u periodu od 1960. do 1997. godiine, javio je AP.

Poslanici su u petak kasno usvojili amandman kojim je dosadašnja definicija dužnosti vojske da nadgleda i štiti tursku republiku, promijenjena u formulaciju da vojska "brani tursku naciju od spoljašnjih prijetnji".

Islamska vlada premijera Redžepa Tajipa Erdogana je do sada već uspjela da kroz reforme značajno oslabi uticaj vojske kroz civilnu kontrolu, pa se i sinoć usvojeni amandman smatra uveliko simboličnim, navodi američka agencija. Turska vojska, koja je dugo smatrala sebe zaštitnikom sekularnog sistema zemlje, primorala je četiri vlade da odu s vlasti u periodu od 1960. do 1997. godine.

Sinoćnje glasanje došlo je poslije talasa anti-vladinih protesta u junu, za koje je Erdogan rekao da su bili zavjera protiv njegove, demokratski izabrane vlade.

Nova odredba je dio predloga zakona o kojem večeras tek treba da se glasa u cjelini i da ga potom potpiše turski predsjednik da bi stupio na snagu.

Amandman na član 35. je izraz volje turske vlasti da smanji uticaj vojske na politiku. Od dolaska na vlast 2002. godine, partija AKP je sprovela reforme u tom pravcu, posebno da bi ubrzala zastale pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Od 2007, stotine aktivnih i penzionisanih oficira su pritvorene, krivično gonjene ili osuđene zbog navodne zavjere protiv proislamske vlasti. Oni smatraju da autoritarna proislamska Vlada uvodi konzervativne i vjerske stavove u društvo.

Bonus video: