Velika Britanija odbila istragu o ubijenom ruskom špijunu Litvinjenku

Aleksandar Litvinjenko (43) je umro nakon što je pio čaj otrovan retkim radioaktivnim izotopom u jednom londonskom hotelu
50 pregleda 0 komentar(a)
Marija litvinenko, Foto: Reuters
Marija litvinenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.07.2013. 14:15h

Robert Oven, sudski istražni patolog, potvrdio je da je britanska vlada odbila njegov zahtjev za održavanjem javne istrage o smrti bivšeg ruskog špijuna Litvinjenka

Patolog je podnio taj zahtev pošto je rekao da njegova vlastita istraga nije bila uspješna jer nije mogao da ispita da li je Moskva stajala iza ovog ubistva.

Aleksandar Litvinjenko (43) je umro nakon što je pio čaj otrovan retkim radioaktivnim izotopom u jednom londonskom hotelu. On je sa samrtničke postelje optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio njegovo ubistvo, što Rusija odlučno negira.

Oven, stariji sudija koji je istražni patolog, rekao je danas na predistražnom saslušanju u Vrhovnom sudu u Londonu da mu je rečeno 45 minuta ranije da je vlada odbacila njegov zahtjev za javnom istragom, prenio je Rojters.

U pismu vladi prošlog mjeseca Oven je rekao da je "došao do stava da je takva istraga neophodna ukoliko se želi na pravi način ispitati smrt Litvinjenka".

"Da bi se izbjegle sumnje, moram da kažem da smatram da je istraga o pitanjima 'sprječavanja' i 'odgovornosti ruske države' od centralnog značaja za ovaj slučaj".

U maju Oven se obavezao na vladin zahtjev da drži u tajnosti informacije koje bi, ako se objave u istrazi, mogle da potkopaju povjerenje u britansku vladu ili "izazovu stvarnu štetu po britanske međunarodne odnose".

Bonus video: