Luksemburški premijer podnio ostavku zbog špijunsko-korupcionaške afere

Parlamentarna istraga pokazala je da je luksemburška tajna služba protivzakonito prisluškivala političare i javne osobe...
1 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.07.2013. 18:53h

Luksemburški premijer Žan Klod Junker podnio je ostavku zbog špijunskog i korupcijskog skandala koji je uzdrmao tu malenu zemlju poznatiju po bogatim bankarima nego po političkim intrigama, javljaju agencije.

Parlamentarna istraga pokazala je da je luksemburška tajna služba protivzakonito prisluškivala političare i javne osobe, kupovala automobile za privatnu upotrebu i primala mito i usluge u zamjenu za pristup uticajnim službenicima.

Junker, premijer još od 1995, podnio je ostavku Velikom vojvodi Henriju koji je, kako pišu tamošnji mediji, i sam upleten u špijunsku aferu. Ostavka je bila neizbježna nakon što su mlađi koalicijski partneri povukli svoju podršku u znak protesta protiv Junkerove očigledne nemoći da ukroti tajne službe koje su se otele kontroli. Junker je predložio održavanje izbora u oktobru, sedam mjeseci prije redvnog roka.

Junker je kazao da namjerava izići na izbore, ali da ne želi li ponovno biti premijer. On je među zemljama članicama EU-a najduže obavljao premijersku dužnost.

Njegova hrišćansko-socijalna stranka (CSV) sazvala je za četvrtak naveče vanredni kongres. Ta stranka desnog centra, na vlasti od svog utemeljenja 1944, osim kraćeg razdoblja u opoziciji 1970-ih, dominira političkim životom zemlje.

CSV je 2009. s 38 odsto osvojenih glasova dobio 26 od 60 mjesta u parlamentu, dvostruko više od socijalističkih saveznika i tri puta više od liberala. Očekuje se da će i ostati prva stranka u zemlji. Kao Junkerov mogući nasljednik spominje se ministar finansija Luk Friden, ali mu je izglede umanjio obavještajni skandal zbog kojeg je i pao Junker. Velike izglede ima i Vivian Reding, Junkerova velika suparnica u stranci i najpoznatija luksemburška političarka nakon njega, koja već 15 godina radi u Briselu, a trenutno je sekretarka za pravosuđe.

Neizvjestan je i sastav buduće koalicije. Pitanje je hoće li se CSV ponovno udružiti s tradicionalnim saveznicima socijalistima ili se okrenuti liberalima, s kojima su vladali od 1999. do 2004. Pominje se i mogućnost koalicije socijalista, liberala i Zelenih.

Ko god bio, budući premijer moraće se više angažovati na domaćoj sceni. Junkeru se često prebacivalo da je zanemario zemlju zbog Evrope, posebno zadnjih godina kada se na čelu eurogrupe, foruma ministara finansija eurozone kojim je predsjedao od 2005. do 2013, borio za spas eura.

Bonus video: