Merkel: Kriza neće primorati države da napuste euro

Njemačak kancelarka je pozvala na veću fiskalnu disciplinu, prijeko potrebne fiskalne reforme i pojačanu konkurentnost
1 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2013. 10:04h

Nijedna zemlja neće morati da napusti eurozonu, uprkos fiskalnoj i ekonomskoj krizi koja potresa monetarni blok sačinjen od sedamnaest zemalja, poručila je danas Njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kancelarka je njemačkim medijima kazala da nijedna od zemalja eurozone neće biti primorana da odustane od eura, uprkos velikim dužničkim problemima i recesiji u zemljama na jugu eurozone, prenosi "Frans pres."

"Svi smo mi zajedno postali uspješniji i zato nam je potrebno jedinstvo u Evropi. Njemačka će napredovati samo ako Evropa napreduje," kazala je Merkelova, pozivajući na veću fiskalnu disciplinu, prijeko potrebne fiskalne reforme i pojačanu konkurentnost.

Optužena za insistiranje na budžetskoj štednji, njemačka kancelarka ne odustaje od svojih prvobitnih stavova i uvjerenja.

"Grčka, Portugalija i druge zemlje više ne mogu da pribave potrebna sredstva zbog visokog nivoa javnog duga. Kako je to predstavljalo prijetnju po eurozonu u cjelini, složili smo se da pomognemo tim zemljama pod uslovom da smanje budžetski deficit, koji je, uostalom, i izazvao krizu", rekla je ona.

"Čim se zemlje pogođene krizom vrate na put održivih finansija, biće neophodno raditi na konkurentnosti i promovisati održiv privredni rast i zaposlenost", zaključila je kancelarka.

Bonus video: