Bugarski demonstranti blokirali ulaz u zgradu Vlade

Ispred sjedišta bugarske Vlade se okupio veći broj demonstranata koji su tijelima blokirali ulaz u zgradu
52 pregleda 1 komentar(a)
Bugarska, izbori, protest, Foto: Beta/AP
Bugarska, izbori, protest, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.07.2013. 10:25h

Demonstranti koji od ranog jutra protestuju ispred sjedišta bugarske Vlade u Sofiji, tijelima su blokirali put premijeru Plamenu Orešarskom, tako mu ne dozvoljavajući da uđe u zgradu Vlade.

Orešarskog, koji je ka sjedištu Vlade putovao iz državne rezidencije kako bi prisustvovao održavanju vanredne sjednice, demonstranti su dočekali skandiranjima koja premijera i Vladu pozivaju na podnošenje ostavki, javlja SRNA.

Demonstracije su prethodnih dana organizovane pred parlamentom pod nazivom "Na kafu" i ispred sjedišta bugarske Vlade se okupio veći broj demonstranata, a kako bugarsko Sobranje danas neće zasijedati, demonstranti su protest nastavili i ispred sjedišta Vlade.

Protesti u Bugarskoj počeli su dvije sedmice po formiranju nove Vlade, sačinjene od predstavnika Bugarske socijalističke partije i političke stranke bugarskih Turaka - Pokreta za prava i slobode; uz podršku nacionalističke stranke Ataka.

Kao povod za proteste navodi se postavljanje Deljana Pejevskog, kandidata stranke bugarskih Turaka, na mjesto direktora Državne bezbjednosti, i iako je Pejevski pod pritiskom javnosti podnio ostavku, protesti su nastavljeni uz nove zahtjeve za smjenom vlade i raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora.

Jutarnji protesti pod nazivom "Na kafu" počeli su prethodne sedmice, a demonstranti koji se okupljaju svake večeri, pored organizovanja protesta ispred zgrade Parlamenta i Vlade, blokiraju saobraćaj kod Orlovog mosta u Sofiji.

Bonus video: