Turska Vlada provjerava građane preko Facebooka i Twittera

Zamjenik premijera Bekir Bozdag je rekao da na društvenim mrežama ima mnogo "vulgarnosti i huljenja" koji se kose sa zakonom
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2013. 17:19h

Turske vlasti pokrenule istragu u slučajevima građana koji su, navodno, putem društvenih mreža, vrijeđali zvaničnike ili podsticali masovne antivladine proteste.

List "Aksam" objavio je da je policija dostavila tužilaštvu u Istanbulu spisak od 35 ljudi, koji su vređali premijera Režepa Tajipa Erdogana i druge zvaničnike u vladi, na društvenim mrežama Facebook i Twitter.

Vijest o istrazi potvrdio je zamjenik premijera Bekir Bozdag, koji se, međutim, nije izjasnio o listama imena korisnika društvenih mreža koji su na provjeri.

Bozdag je rekao da na društvenim mrežama ima mnogo "vulgarnosti i huljenja" koji se kose sa zakonom. Turski zakon, inače, zabranjuje vređanje javnih ličnosti, preneo je AP.

"Ništa ne mijenja ako su takva krivična djela i kršenje zakona izvršeni na Facebooku, Twitteru ili nekim drugim elektronskim putem", rekao je Bozdag.

Turske vlasti saopštile su juče da su od društvene mreže Twitter zatražile da otvori predstavništvo u toj zemlji, kako bi oštrije kontrolisale mrežu, koju optužuju za podsticanje antivladinih protesta.

Dok su glavni turski mediji uglavnom u početku ignorisali proteste, društvene mreže postale su oglašivači protivnika turske vlade.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan opisao je mreže kao što je Twitter kao nevolju, iako je redovno koriste i članovi njegove partije i rekao da one "šire laži o vladi u namjeri da terorišu društvo".

Foto: blackberryempire.com

Prema izvještajima lokalnih medija, policija je uhapsila nekoliko desetina ljudi, optuživši ih da su, putem društvenih mreža, podsticali proteste.

"Poručili smo svim društvenim medijima da... ako rade u Turskoj, moraju da poštuju turske zakone", saopštio je ministar za saobraćaj i komunikacije Binali Jildirim novinarima.

Dok Ankara nema problem s Facebookom, koji izvjesno vrijeme sarađuje s turskim vlastima i ima predstavnike u Turskoj, Twitter nije pokazao "pozitivan pristup", kazao je Jildirim.

"I Twitter će se najverovatnije prilagoditi. U protivnom, doći ćemo u situaciju koju nećemo moći da tolerišemo", istakao je on, dodajući da cilj ovih mjera nije ograničavanje medija.

Ankara tražila da Twitter otkrije identitet korisnika

Neimenovani zvaničnik ovog ministarstva rekao je za agenciju Reuters da je vlada pozvala Twitter da otkrije identitet korisnika koji su postavljali komentare protiv vlade i premijera.

Za sada nije poznato da li je i kako Twitter odgovorio na ovaj poziv turske vlade.

U međuvremenu, društvena mreža Facebooksaopštila je da nije prosledila podatke o korisnicima turskim vlastima, poslije zahtjeva u vezi sa protestima, kao i da je zabrinuta zbog takvih zahtjeva.

Turska je 2008. na više od dvije godine zabranila sajt YouTube, pošto je na njemu postavljen video snimak koji je, prema mišljenju vlasti, vrijeđao osnivača Republike Mustafu Kemala Ataturka.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava već dugo vrše pritisak na Tursku da reformiše stroge zakone o Internetu.

Galerija

Bonus video: