Janoš Ader: Srbi, oprostite

Predsjednik Mađarske zatražio je danas pred srpskim parlamentom oprost za zločine nad nevinim srpskim stanovništvom počinjenim od strane mađarskih snaga
178 pregleda 7 komentar(a)
Janoš Ader, Foto: Beta/AP
Janoš Ader, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.06.2013. 13:22h

Predsjednik Mađarske Janoš Ader kaže da osuđuje Mađare koji su u Drugom svjetskom ratu počinili zločine nad nevinim Srbima i zatražio je oproštaj za te zločine.

"Ja, kao predsjednik Mađarske, molim za oproštaj za zločine koje su, u ime Mađarske, u Drugom svjetskom ratu Mađari počinili protiv nevinih Srba”, izjavio je Ader, obraćajući se poslanicima na posebnoj sjednici u Skupštini Srbije.

"Slobodna demokratska Mađarska osuđuje one koji su postupali protiv nevinih Srba, umnožavajući njihove patnje", dodao je Ader.

Ader je ocijenio da Deklaracija potvrđuje privrženost Srbije evropskim vrijednostima i daje primer drugima kako se može doprinjeti uspostavljanju moralnog poretka “koji je u prošlosti bio izopačen”

Počinjeni zločini ne mogu biti poništeni, ali obostrano praštanje i međusobno izvinjenje mogu, prema njegovim rečima, ojačati povjerenje između Srbije i Mađarske

“Ne želimo da našoj djeci u nasljedstvo ostavimo smrt, laži i mržnju, već život, pravednost i saradnju”, poručio je Ader.

Ader je podsjetio na izjavu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića tokom posjete Budimpešti o tome da su dvije zemlje otvorile novu stranicu u svojim odnosima i ostavile iza sebe nesporazume, kao i da je nužno skinuti teret prošlosti s budućih generacija i da je došlo vreme za međusobna izvinjenja.

"Mi, današnji Mađari i današnji Srbi, jedinstveni stojimo na strani nevinih žrtava. Mi ne želimo da našoj djeci u nasledstvo ostavimo smrt, laž i mržnju, već život, pravednost i saradnju", poručio je on.

Mađarski predsjednik je ocijenio da usvajanje Deklaracije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini tokom 1944. i 1945. godine, u Skupšitni Srbije prošle nedjelje, predstavlja važan istorijski korak koji, posle sedam decenija, stavlja pečat na jedno poglavlje bolne zajedničke istorije, ali i otvara novu perspektivu u odnosima dva naroda i dvije države.

“Moralan čovjek ima hrabrost da izgovori ono što u dubini duše osjeća ispravnim, a vi ste poslušali svoje srce. Izgovorili ste ono što je bilo bolno, što se 70 godina činilo nemogućim izgovoriti”, rekao je Ader.

“Izgovorili ste da je kolektivna krivica neodrživa. Izgovorili ste da mogu da postoje ljudi koji su grešni, ali da narod ne može biti grešan”, dodao je on.

Ader je ocijenio da Deklaracija potvrđuje privrženost Srbije evropskim vrijednostima i daje primer drugima kako se može doprinjeti uspostavljanju moralnog poretka “koji je u prošlosti bio izopačen”.

Bonus video: