Bugari protestuju protiv vlade ispijanjem kafe ispred parlamenta

U Bugarskoj već 13 dana traju protesti protiv vlade premijera Plamen Oresharskija pod nazivom "Pauza za kafu"
5 komentar(a)
Protesti Bugarska, Foto: Beta/AP
Protesti Bugarska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.06.2013. 11:00h

U Bugarskoj već 13 dana traju protesti desetina građana protiv vlade premijera Plamena Oresharskija.

Demonstranti su se organizovali preko društvenih mreža, a proteste ispred državnog parlamenta simbolično su nazvali “Pauza za kafu”.

Grupa demonstranata je uzvikivala slogane kao što su “Ostavka”, “Komunističko smeće” i “Mafija”. U jednom momentu, nekoliko demonstranata je na ulazna vrata parlamenta bacalo paradajz i jaja.

S druge strane, u državnom parlamentu, koji se sastoji od 240 poslaničkih mjesta, nije održano zasjedanje zbog nedostatka kvoruma.

Premijer Orešarski je očekivao da će se skupiti dovoljan broj poslanika kako bi se raspravljalo o mogućim promjenama u kabinetu aktuelne vlade.

Prema bugarskim medijima, Orešarski je za ministra ekonomije i zamjenika premijera predložio sadašnju šeficu Centralne banke Bugarske Danielu Bobevu.

Ministar unutrašnjih poslova Bugarske Tzvetlin Jovčev na izlazu iz parlamenta je kazao da “aktuelna vlada ne razmišlja o ostavci”.

S druge strane, bivši ambsador Bugarske u Indiji Edvin Sugarev, i za mnoge Bugare simbol demorkatizacije u toj zemlji, stupio je u štrajk glađu sve dok aktuelna vlada ne podnese ostavku.

“Ako treba umrijet ću, ali neka ovi odu sa vlasti. Oni ne poštuju proteste”, kazao je Sugarev.

Bonus video: