Papa još jednom poslao poruku ostatku raskalašnog Vatikana

Upečatljiva slika prazne stolice namijenjene poglavaru Rimokatoličke crkve obišla je svijet i još jednom pokazala da papa nema namjeru da se prepusti luksuznom životu
62 pregleda 2 komentar(a)
Prazna stolica, papa, Foto: Beta
Prazna stolica, papa, Foto: Beta
Ažurirano: 25.06.2013. 09:09h

Papa Franjo je nedolaskom na koncert klasične muzike, na koji bio pozvan kao počasni gost, opet poslao poruku ostatku Vatikana.

On je to uradio bez najave i objašnjenja pa je nadbiskup nekoliko minuta prije početka koncerta morao objašnjavati kako je "papa imao hitne i neodložne obaveze"

Upečatljiva slika prazne stolice namijenjene poglavaru Rimokatoličke crkve obišla je svijet i još jednom pokazala da papa nema namjeru da se prepusti luksuznom životu.

"Biskupi bi trebalo da budu bliski ljudima, a ne da imaju mentalitet prinčeva", rekao je samo dan pred sporni koncert papa Franjo

Međutim, kako navode italijanski mediji, razlozi za odsustvo pape Franje nisu ni poslovne ni zdravstvene prirode, već potreba da ukaže na to da "dok je Crkva u krizi, on, ali i gosti na koncertu, imaju mnogo važnija posla od gala večeri".

"Sve nas je iznenadio. Ipak, još se navikavamo jedni na druge. On i dalje uči kako da bude papa, a mi i dalje učimo da pratimo način na koji on želi to da radi", rekao je anonimni izvor iz Vatikana za italijanske medije.

On je naveo da bi u Argentini "znali da ne bi trebalo ni da organizuju takve događaje, jer papa sigurno na njih ne bi došao".

List "Korijere dela sera" je u izdanju za ponedjeljak ocijenila da je papin potez u stvari demonstracija sile i jasan pokazatelj da želi da iskoreni "baškarenje, luksuz i bahatost" crkvenih zvaničnika i da mu je namjera da Vatikan prihvati jednostavan život.

Od marta kada je izabran, papa Franjo nije proveo nijednu noć u luksuznim papskim odajama, već živi u malom apartmanu u gostinskoj zgradi, gdje u zajedničkim prostorijama objeduje sa ostalim sveštenicima, a jutarnju misu uvek drži u maloj kapeli umjesto u privatnoj papskoj kapeli u palati.

"Biskupi bi trebalo da budu bliski ljudima, a ne da imaju mentalitet prinčeva", rekao je samo dan pred sporni koncert papa Franjo.

Bonus video: