Slovenija obilježava 22 godine nezavisnosti

U anketi koju je uoči Dana nezavisnosti objavilo lubljansko “Delo” samo 10 odsto Slovenaca smatra da stanje u toj državi danas odgovara očekivanjima koja su imali kada je ona nastala
4 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.06.2013. 10:14h

U Sloveniji će danas nizom manifestacija biti obeležena 22. godišnjica proglašenja nezavisnošti te države, kada su građani te države referendumom odlučili da se izdvoje iz nekadašnje SFRJ.

Centralna svečanost će biti održana na Kongresnom trgu u večernjim satima gdje će se građanima obratiti predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Ministar kulture Uroš Grlic je tim povodom rekao da je proglašenje nezavisnosti bio potez zasnovan na temeljima nacije i orijentacije ka budućnosti

Ovogodišnja ceremonija uvodi počasnu stražu ispred Predsjedničke palate na inicijativu bivšeg ministra odbrane Aleš Hojsa, javila je agencija STA.

Inače, u anketi koju je uoči Dana nezavisnosti objavilo lubljansko “Delo” samo 10 odsto Slovenaca smatra da stanje u toj državi danas odgovara očekivanjima koja su imali kada je ona nastala, dok je velika većina njih razočarana.

Na pitanje jesu li se njihova očekivanja u Sloveniji kao nezavisnoj državi nakon više od 20 godina samostalnosti ispunila negativno je odgovorilo 86 posto ispitanika, a potvrdno devet odsto, dok se pet odsto od 404 učesnika u telefonskoj anketi vodećeg slovenačkog dnevnika nije moglo odlučiti za odgovor.

Bonus video: