Vodeće stranke Evropskog parlamenta odbacile budžet EU

Vodeće stranke u Evropskom parlamentu odbacile su predlog sedmogodišnjeg budžeta Evropske unije od 960 milijardi eura koji bi trebalo da stupi na snagu 2014.
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Guardian.co.uk
Evropska unija, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 20.06.2013. 16:28h

Ovim odbacivanjem su povećani problemi za 27 članica Unije koje su za period 2014-2020 još od jeseni pokušavale da sastave budžet usred ekonomske krize tokom koje su mnoge evropske zemlje zapale u recesiju pokušavajući da se izbore s prevelikim dugovima.

Demohrišćani, socijalisti i liberali poručili su danas da ne mogu potpuno da podrže provizioni sporazum koji je bio postignut u srijedu, a izvjestilac Evropskog parlamenta za budžet Rajmer Bege podnio je ostavku navodeći da su predloženi finansijski elementi "ništa drugo do manipulacija".

Vođe EU o restriktivnom budžetu za naredni sedmogodišnji period usaglasile su se u februaru, ali budžet ne može biti usvojen bez odobrenja Evropskog paralamenta koji je tražio više sredstava i veći uticaj na primjenu budžeta.

Razgovori o budžetu trajali su mjesecima - prije nego što je postignut u februaru.

Sa jedne strane, zemlje poput Velike Britanije tražile su manji budžet kako bi se smanjio teret za državne blagajne u vrijeme štednje, dok su druge, poput Francuske, insistirale da baš ekonomska kriza ističe potrebu za snažnijim vezama.

Nezavisno od državnih budžeta, budžet EU je djelimično zamišljen i da uravnoteži razvoj privrede članica EU, izdvajanjem sredstava za siromašnije zemlje.

EU je finansirala stotine hiljada projekata, od uvođenja širokopojasnih mreža do usavršavanja mreža puteva.

Bonus video: