Švajcarska brani minimalni kurs franka prema euru

Iako je švajcarska ekonomija ostala svijetla tačka na mapi, rastuća vrijednost franka je uzrokovala glavobolju izvoznika, čiji je profit značajno umanjen zbog nepovoljnog deviznog kursa
86 pregleda 0 komentar(a)
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.06.2013. 12:53h

Švajcarska centralna banka saopštila je danas da će nastaviti da brani minimalni kurs švajcarskog franka prema euru.

Nacionalna banka Švajcarske je, takođe, objavila da će zadržati rekordno niske kamatne stope, ali je upozorila da bi apresijacija švajcarskog franka mogla ugroziti cjenovnu stabilnost i imati ozbiljne posljedice po domaću ekonomiju, prenosi Frans pres.

Centralna banka Švajcarske je u septembru 2011. odredila minimalni kurs od 1,2 franka za euro, nakon što su bojazan od neizbježnog širenja dužničke krize u evrozoni i brige oko rastućeg nivoa duga SAD, primorali investitore da traže bezbjedno utočište u švajcarskom franku.

Iako je švajcarska ekonomija ostala svijetla tačka na evropskoj mapi, rastuća vrijednost franka je uzrokovala glavobolju izvoznika, čiji je profit značajno umanjen zbog nepovoljnog deviznog kursa.

Franak je nedavno zabiljeležio pad vrijednosti zbog svjetlijih perspektiva za evropsku jedinstvenu valutu, što je podstaklo pozive Švajcarskoj da ukloni minimalni kurs.

Međutim, centralna banka Švajcarske je danas poručila da je kurs od 1,26 franka za euro i dalje visok.

"Od ključnog je značaja da zadržimo ovaj kurs, kako bismo mogli da izbjegnemo neželjeno pooštravanje monetarnih uslova za Švajcarsku u slučaju iznenadnog pritiska na švajcarski franak", dodaje se u saopštenju centralne banke.

Uprkos tom kursu, zvanični podaci objavljeni danas govore da je švajcarski izvoz potonuo u maju za 0,9 odsto na 17,4 milijarde franaka, kao posljedica slabe tražnje u EU, koja je ključni trgovinski partner ove alpske zemlje.

Bonus video: