Rusija: Usvajanje djece samo za hetero parove

Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je da će na zakon staviti potpis, čime bi zakon postao važeći
3 komentar(a)
Moskva, Foto: Independent
Moskva, Foto: Independent
Ažurirano: 18.06.2013. 15:58h

Ruski poslanici razmatrali su prijedlog zakona koji predviđa zabranu usvajanja ruske djece za samce državljane zemalja koje su legalizovale istopolne brakove.

Ukoliko bude usvojena, zabrana bi mogla da obuhvati državljane desetak zemalja, uključujući homoseksualne parove i građane koji nisu u braku, prenijela je agencija AFP navodeći da je prijedlog u Dumi, sada poslije "drugog" čitanja," podržalo 443 poslanika, ali da predstoji i takozvano "treće čitanje" prijedloga posle čega bi mogao da bude i zvanično usvojen.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio je da će na njega staviti potpis, čime bi zakon postao važeći.

Izmjene i dopune ruskog Porodičnog zakona predviđaju da će građanima koji su u heteroseksualnom braku biti dopušteno da usvajaju djecu iz Rusije bez obzira na to da li je u njihovoj zemlji legalno zasnivanje istoplonih bračnih zajednica.

Dijete treba da ima majku i oca i da u porodici stekne neku ideju o tome šta je svijet. Ako dijete završi sa homoseksualnim parom, to naravno može izazvati ozbiljna oštećenja i iskrivljenu percepciju stvarnosti, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Dume Sergej Železnjak.

Istopolni brakovi legalizovani su u 14 država, uključujući Kanadu, Belgiju, Španiju, Norvešku, Švedsku i Francusku.

Bonus video: