Konačno odlučeno

Švedska od 2014. u potpunosti zabranjuje seks sa životinjama

Od 1. januara, svaki seksualni odnos sa životinjom kažnjavaće se novčanom kaznom, maksimalnom zatvorskom kaznom u trajanju od dvije godine ili oboje
69 pregleda 18 komentar(a)
zivotinja, Foto: Preciousjules1985.wordpress.com
zivotinja, Foto: Preciousjules1985.wordpress.com
Ažurirano: 21.02.2019. 06:39h

Švedska će naredne godine uvesti potpunu zabranu bestijalnosti, koja se do sada smatrala protivzakonitom samo u slučajevima kada je mogla da se dokaže okrutnost prema životinjama, saopštila je danas vlada u Stokholmu.

Od 1. januara, svaki seksualni odnos sa životinjom kažnjavaće se novčanom kaznom, maksimalnom zatvorskom kaznom u trajanju od dvije godine ili oboje, čak i ako životinja ne bude imala nikakvu povredu niti znake mučenja, javila je agencija Frans pres.

„Vlada pooštrava pravila kako ne bi bilo sumnje da je zabranjeno nanositi bol životinjama. Bestijalnost je neprihvatljiva", izjavio je ministar za ruralna pitanja Eskil Erlandson.

Bestijalnost je do sada bila protivzakonita u Švedskoj samo u slučajevima kada je moglo da se dokaže da je životinja bila mučena, a kako je veterinarima često teško da to dokažu, ne postoje statistički podaci o tome koliko je bestijalnost rasprostranjena.

U 2006, posljednjoj godini za koju su dostupni podaci, zabilježeno je oko 100 slučajeva mučenja životinja koji su dovedeni u vezu sa bestijanošću.

"Veoma je dobro što će zakon biti promijenjen. Veoma je važno da društvo jasno stavi do znanja da je neprihvatljivo da se životinje koriste na taj način", rekao je portparol Udruženja veterinara Johan Bek-Fris.

Očekuje se da će švedski parlament nacrt ovog zakona usvojiti uskoro, jer postoji široki politički konsenzus po ovom pitanju, pa će tako Švedska svoj zakon uskladiti sa direktivom Evropske unije.

Njemačka je zabranu bestijalnosti uvela prošlog decembra, nakon što su to učinile Britanija, Francuska, Švajcarska i druge zemlje.