Njemačka izdvaja 8 milijardi eura za štetu od poplava

Poplave u prethodne dvije nedjelje su nanijele veliku materijalnu štetu u južnoj i jugozapadnoj Njemačkoj
81 pregleda 1 komentar(a)
Njemačka, poplave, Foto: Beta/AP
Njemačka, poplave, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.06.2013. 19:35h

Njemačka je spremna da nadoknadi štetu od poplava i za to će izdvojiti do osam milijardi eura, saopštila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Neke od pogođenih oblasti pretrpjele su štete od poplava i 2002. tada je fond za pomoć iznosio sedam milijardi eura

Prema riječima kancelarke, neće doći do povećanja poreza da bi se došlo do tog novca, ali je navela da će troškove podijeliti savezna administracija i države.

Poslije sastanka sa predsjednicima 16 saveznih država, Merkelova je navela da detalji o finansiranju rekonstrukcije zbog štete koje su nanijele poplave još nisu razrađeni do kraja, ali je rekla da je izdavanje državnih obeznica jedna od mogućnosti.

Elba, Dunav i druge rijeke izlile su poslije dugotrajnih kiša. Poplave u prethodne dvije nedjelje su nanijele veliku materijalnu štetu u južnoj i jugozapadnoj Njemačkoj.

Voda se sada polako povlači u većini pogođenih oblasti. Početkom ove nedjelje, agencija za kreditni rejting Fič procijenila je da će šteta od poplava u Njemačkoj dostići 12 milijardi eura.

Neke od pogođenih oblasti pretrpjele su štete od poplava i 2002. tada je fond za pomoć iznosio sedam milijardi eura, ali nije bio potrošen u cjelosti.

Bonus video: