Decenijska dilema

Irski premijer za "ograničeni pobačaj", obasut prijetnjama i uvredama

Vlada Ende Kenija složila se u aprilu oko predloga zakona za legalizaciju "ograničenog pobačaja" kada je majčin život u opasnosti, pa su ga ministri juče potpisali
1 komentar(a)
Enda Keni, Foto: Beta/AP
Enda Keni, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.06.2013. 15:24h

Irski premijer tvrdi da je dobio pisma napisana krvlju, te da bio nazvan i ubicom od strane opozicije i protivnika legalizacije "ograničenog pobačaja", pitanja koje je podijelilo irsku javnost zadnjih decenija, piše Reuters.

Vlada Kenija složila se u aprilu oko predloga zakona za legalizaciju "ograničenog pobačaja" kada je majčin život u opasnosti, pa su ga ministri juče potpisali.

Keni kaže da od svoje vlade očekuje jednoglasno glasanje te tvrdi da bi svaki "izdajica" mogao biti izbačen iz stranke

Nakon što je 40,000 ljudi protestovalo ispred vladine zgrade u Dablinu u subotu, Keni je odlučno nastavio braniti svoj plan. "Širom zemlje nazivan sam ubicom i odgovornim za smrt 20 miliona djece," rekao je Keni tvrdeći da je dobijao prijeteće poruke.

Debate koje se provlače već dvije decenije na temu treba li dozvoliti pobačaj ukoliko je ženin život u opasnosti ponovo su otvorene nakon prošlogodišnje smrti žene kojoj pobačaj umirućeg fetusa nije dozvoljen.

Kenijevi planovi naišli su na otpor nekih članova njegove vlastite konzervativne stranke i katoličke Crkve koja vrši pritisak na zakonodavce.

Keni kaže da od svoje vlade očekuje jednoglasno glasanje te tvrdi da bi svaki "izdajica" mogao biti izbačen iz stranke.

Katolički biskupi čvrsto su optužili vladu da zavarava ljude sa zakonom o pobačaju i da bi svaki građanin trebao biti "duboko zabrinut" predloženim promjenama.

Preporučujemo za Vas