Brisel kritikuje SAD zbog špijuniranja evropskih građana

Povjerenica za pravosuđe Vivijen Reding će razgovarati o tome sa američkim vlastima na sastanku Evropske komisije i američke vlade u petak u Dablinu
0 komentar(a)
Savjet Evropske unije, Brisel, Foto: Shutterstock
Savjet Evropske unije, Brisel, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.06.2013. 14:17h

Evropska komisija će zatražiti jasno obećanje američkih vlasti da će štititi lične podatke evropskih građana, nakon otkrića tajnog američkog špijunskog programa kojim se nadziru telefonske i internet komunikacije u cijelom svijetu.

Komisija traži jasno obećanje od Sjedinjenih Država u pogledu poštovanja osnovnih prava svih evropskih građana na zaštitu njihovih ličnih podataka, rekao je u Evropskom parlamentu povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Tonio Borg, govoreći u ime Evropske komisije.

Evropski građani moraju imati jednaka prava kao američki građani, poručio je.

Povjerenica za pravosuđe Vivijen Reding će razgovarati o tome sa američkim vlastima na sastanku Evropske komisije i američke vlade u petak u Dablinu, kazao je.

Zatražićemo pojašnjenja i postaviti pitanje je li pristup ličnim podacima u okviru programa PRISM ograničen na pojedinačne slučajeve koji se zasnivaju na utemeljenim i specifičnim sumnjama ili je riječ o grupnom prenosu podataka, kazao je, prenosi HRT.

Bonus video: