Njemačka: Islamisti napali novinare

Novinari su u petak željeli da izvještavaju o navodima da se neki muslimani iz islamske zajednice u tom gradu spremaju za učešće u sirijskom grđanskom ratu
85 pregleda 2 komentar(a)
ofenbah, Foto: Wikimedia.org
ofenbah, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 10.06.2013. 16:02h

Islamisti u Ofenbahu napali su tročlanu ekipu njemačke televizije SWR koja je spremala prilog o učešću pripadnika muslimanske zajednice iz tog grada u ratu u Siriji.

Napad se dogodio ispred jedne džamije a ekstremisti su zadali povrede pomoćniku kamermana koji je prebačen u bolnicu, prenose danas njemački mediji, navodeći da je policijska istraga u toku.

Novinari su u petak željeli da izvještavaju o navodima da se neki muslimani iz islamske zajednice u tom gradu spremaju za učešće u sirijskom grđanskom ratu, a ekipa SWR je tim povodom imala dogovoreni intervju sa Imamom.

Kada su novinari po dogovoru došli da sačekaju imama ispred džamije, napala ih je jedna grupa mladića, prenijeli su mediji.

Imam je u intervjuu rekao da je šokiran zbog napada i potvrdio da se pojedini članovi te islamske zajednice pripremaju da putuju u Siriju.

Njemčki mediji su i ranije pisali o učešću nemačkih muslimana u sirijskom ratu.

Diseldorfski salafista Kerim B, čije je novo ime ''Abu Zulfikar'' je, izgleda, aktivan u Siriji kao islamski borac i već nekoliko sedmica je u gradu Alepo, gde se, izgleda, priključio pobunjeničkoj grupi ''Mladi vojske Mohameda u zemlji Šam''. Sa njim se u toj državi nalazi još i više od 50 islamista iz Nemačke, objavio je nedavno njemački dnevnik ''Velt''.

Kerim B, koji na jednoj fotografiji ima kalašnjikov u rukama i koji je bio poznat njemačkim sigurnosnim službama, nije, međutim, jedini Njemac u Sriji, precizirao je taj list, navodeći da se u toj zemlji, prema jednoj listi Savezne službe za zaštitu ustava, nalazi više od 50 mladih muškaraca i žena iz Berlina, Diseldorfa, Kasela, Pforćajma i Karlsruea.

''Taj broj raste'', piše list, navodeći da putnici iz Njemačke uglavnom, idu preko Turske za sjevernu Siriju i najprije se zadržavaju se u Alepu.

Ustanoviti ko se kojoj ustaničkoj grupi pridružio, ko putuje da ratuje, a ko da pruži humanitarnu pomoć, ko je u redovima pobunjenika, a ko u redovima ''Al-Kaide'' je ''sizifov posao'', ocjenjuje Velt napominjući da službe često prekasno registruju putovanja u kriznu oblast.

Bonus video: