Poplavni talas napušta Češku i prijeti Njemačkoj

Vodostaj na svim češkim rijekama postepeno opada, izuzev na Labi, u gradovima Usti nad Labom i Decin na granici s Njemačkom, gdje upravo prolazi vrh poplavnog talasa
0 komentar(a)
Vltava, Češka poplava, Foto: Beta/AP
Vltava, Češka poplava, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.06.2013. 09:06h

Poplavni talas koji je od nedjelje prošao cijelom Češkom u slivu Vltave i Labe, polako napušta Češku i prijeti gradovima na Labi nizvodno, u Njemačkoj, prije svega Drezdenu.

Vodostaj na svim češkim rijekama postepeno opada, izuzev na Labi na sjeveru Češke, u gradovima Usti nad Labom i Decin na granici s Njemačkom, gdje upravo prolazi vrh poplavnog talasa, a gradske vlasti Decina apeluju na sve da ne dolaze u taj grad.

Laba je u oba grada dostigla vodostaj 10.5 metara što je manje nego u istorijski najgorim poplavama prije 11 godina, ali nove mobilne barijere u Usti nisu izdržale juče ni vodostaj od deset metara - Laba se prelila preko njih i poplavila neke četvrti Usti.

Vanredna opasnost od poplava prijeti na 16 mjesta u Češkoj, dok je početkom sedmice takvih mjesta bilo 50.

"Voda će se povlačiti polako. Drama još nije prošla", kazao je danas šef Centralnog kriznog štaba protiv poplava, ministar životne sredine Tomaš Halupa.

Evropski komesar za budžet Januš Levandovski upozorio je da će pomoć kasniti, možda čak do aprila iduće godine

Glavni grad Češke, Prag izbjegao je u ovim poplavama najgore, za razliku od tragedije 2002. godine. Sada su poplavljene neke četvrti na periferiji i donji dio zoološkog vrta, ali Vltava, zahvaljujući mobilnim metalnim barijerama, nije ovog puta poplavila istorijski centar grada, niti je prodrla u metro.

Ključno praško prevozno sredstvo - metro, ponovo saobraća, osim u najužem centru, a od petka bi trebalo da funkcioniše normalno.

Poplave u Češkoj su odnijele do sada najmanje osam žrtava, domove je moralo da napusti skoro 20.000 ljudi, hiljade domaćinstava su bez struje i gasa, a 31.000 Čeha u poplavljenim područjima nema pijaće vode.

Materijalna šteta, po procjeni Vlade, biće tolika da će Češka imati pravo na pomoć Evropske unije iz specijalnog Fonda solidarnosti za žrtve prirodnih katastrofa, gdje je za Češku limit preko koje može da traži pomoć, 870 miliona eura.

Evropski komesar za budžet Januš Levandovski upozorio je, međutim, da će ta pomoć kasniti, možda čak do aprila iduće godine, pošto u Fondu nema novca. Uz to, pravo na ta sredstva imaju i Njemačka i Austrija, takodje teško pogođene poplavama.

Bonus video: