OECD pogoršala prognozu za ekonomiju eurozone

U polugodišnjem izvještaju OECD-a konstatovan je produžetak ekonomske slabosti Evrope, koja, kako se ocjenjuje, može nanijeti štetu globalnoj ekonomiji
0 komentar(a)
eurozona, Foto: Shutterstock.com
eurozona, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.05.2013. 14:03h

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) ponovo je snizila prognoze rasta ekonomije eurozone i pritom pozvala Evropsku centralnu banku (ECB) da razmotri uvođenje dodatnih mjera kako bi podstakla rast.

OECD, kako piše BBC, sada prognozira da će zona eura oslabiti 0,6 odsto tokom ove godine, što će proširiti jaz između nje i brzorastućih ekonomija poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Japana.

"To odslikava uznemirujuću sliku ekonomije eurozone. Projekcija pada od 0,6 odsto BDP-a značajno je lošija od minusa od 0,1 odsto, kolika je bila procjena prije samo šest mjeseci", navodi se u izvještaju.

U međuvremenu, Evropska komisija dala je Francuskoj još dvije godine da završi svoj program štednje, nakon što se njena ekonomija vratila u recesiju u prvom kvartalu ove godine.

Dodatno vrijeme za konsolidaciju i fiskalno prilagođavanje dobile su i Španija, Poljska, Portugal, Holandija i Slovenija.

U polugodišnjem izvještaju OECD-a konstatovan je produžetak ekonomske slabosti Evrope, koja, kako se ocjenjuje, može nanijeti štetu globalnoj ekonomiji.

OECD, koja predstavlja 34 napredne ekonomije svijeta, prognizira da će njene ekonomije ove godine porasti 1,5 odsto i 2,3 odsto u narednoj.

Bonus video: