Stokholm u plamenu i petu noć

U neredima koji već danima potresaju predgrađa Stokholma, sinoć je zapaljeno devet automobila, dok je požar podmetnut i u dvije škole i jednu policijsku stanicu
3 komentar(a)
rinkebi švedska, Foto: Beta/AP
rinkebi švedska, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.05.2013. 09:30h

U neredima koji već danima potresaju predgrađa Stokholma, sinoć je zapaljeno devet automobila, dok je požar podmetnut i u dvije škole i jednu policijsku stanicu.

U sinoćnjim incidentima privedeno je osam osoba, prenijela je švedska policija i dodala da niko nije povrijeđen u neredima.

Prethodnih dana, na meti vandala našli su se kulturni centar, jedna škola, dom za stare, i to uglavnom u djelovima grada koji naseljavaju imigranti. Takođe, grupe mladih bacale su kamenice na policiju.

Kao jedan od najvećih motiva protesta koji se već peti dan šire Stokholmom analitičari i demonstranti navode nezaposlenost.

Prema riječima građana iz Rinkebija, predgrađa glavnog grada Švedske, mladi su ljuti i ogorčeni jer im se ne pruža prilika da rade.

Haos na ulicama Stokholma aktuelizovao je debatu tamošnjih političara o politici imigracije, nezaposlenosti i nejednakosti između bogatih i siromašnih.

Sve je počelo u naselju Hasbi, gdje 80 odsto stanovništva čine imigranti. Čak 15 odsto švedske populacije rođeno je van granica te zemlje.

Imigranti uglavnom dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, Iraka, Somalije, Afganistana i Sirije.

U toku prošle godine Švedska je primila 44.000 azilanata, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na 2011. godinu. Slične demonstracije desile su se u Londonu prije dvije godine i Parizu prije osam godina.

Aje Karlbom, socijalni antroplog sa Univerziteta u Malmeu, izjavio je da je tamošnja vlada prihvatala imigrante bez adekvatnog obrazovanja te zbog toga nisu mogli naći posao.

"Možda trebamo uložiti više novca u obrazovanje druge i treće generacije imigranata, trebaju naučiti jezik i tražiti posao. Nažalost, njihovi roditelji su izgubljeni u smislu integracije u švedsko društvo", kazao je Karlbom za švedske medije.

Bonus video: