Već treći dan ne prestaju neredi u Stokholmu

Neredi u jednoj od najbogatijih evropskih prijestonica šokirali su zemlju koja se ponosi svojim socijalnim pravima
5 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2013. 14:21h

Grupe mladića zapalile su tokom noći jedan restoran, više od 30 automobila i povrijedili trojicu policajaca u neredima koji se četvru noć za redom dešavaju u predgrađima švedske prijestonice Stokholma.

Predstavnik policije Kjel Lindgren je kazao da je rano jutros zapaljeno najmanje 30 automobila u zapadnom i južnom dijelu Stokholma. Vatrogasci kažu da nikada do sada nisu vidjeli toliko požara koji bjesne u isto vrijeme, javio je AP.

Mladi izgrednici su u južnom dijelu Stokholma, Skogasu, zapalili jedan restoran.

Lindgren je kazao da je jedna 16-godišnjakinja nakratko bila privedena pod sumnjom da se priprema da podmetne jedan požar, ali je kasnije poslata kući.

Neredi u Stokholmu počeli su u nedjelju, kao reakcija na incident koji se dogodio 13. maja, kada je policajac ubio jednog 69-godišnjaka koji je vitlao nožem u sjeverozapadnom predgrađu što je pokrenulo optužbe za policijsku brutalnost.

U utorak naveče napadnuta je policijska stanica u četvrti Jakobsberg na sjeverozapadu grada, oštećene su dvije škole, a centar za umjetnost je zapaljen, iako je premijer Frederik Reinfeldt nedugo prije ovih incidenata apelovao da se prekine sa divljanjem i podmetanjem požara.

Neredi u jednoj od najbogatijih evropskih prijestonica šokirali su zemlju koja se ponosi svojim socijalnim pravima i podstakli debatu o tome kako se Švedska nosi s nezaposlenošću mladih i prilivom useljenika.

Nakon više decenija praktikovanja "švedskog modela" izdašnih socijalnih povlastica, Švedska od 90-ih godina smanjuje ulogu države na tom polju, što je izazvalo najbrži rast nejednakosti u društvu u nekoj od zemalja sa naprednom ekonomijom.

Iako je prosječan životni standard i dalje jedan od najviših u Evropi, vlada nije odgovorila na problem porasta siromaštva i nezaposlenosti među mladima, pojave koje su najviše pogodile useljeničke zajednice.

Ljevičarski list "Aftonbladet" napisao je u srijedu da su neredi "ogroman promašaj" vladine politike koja je direktno kriva za stvaranje geta u predgrađima. "Nismo uspjeli da mnogima u predgrađima damo nadu u budućnost", kazala je švedska opoziciona političarka Ana-Margret Livh iz Lijeve stranke.

Popularnost stranke Švedskih demokrata, zbog njihovih antiimigracionih stavova, uzdigla se do trećeg mjesta po anketama uoči opštih izbora sljedeće godine, što odražava sve veću nelagodu koju među stanovništvom izazivaju useljeničke zajednice.

Švedska ima 15 posto stanovnika koji u njoj nisu rođeni, što je najviši procenat kada je riječ o nordijskim zemljama. Među njima je nezaposlenost 16 posto naspram 6 posto nezaposlenih koji su rođeni u Švedskoj.

Galerija

Bonus video: