Kipar: Recesija bi mogla biti dublja nego što se očekivalo

Očekuje se da će se kiparska ekonomija, vrijedna 17,5 milijardi eura, ove godine pasti za 8,7%
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2013. 10:15h

Kiparskim ekonomskim izgledima prijete značajni rizici, a prognozirana recesija mogla bi biti dublja nego što se predviđalo, ocijenio je guverner centralne banke, Panikos Demetriades.

Demetriades je u martu zamalo izbjegao finansijski kolaps i suočen je s izrazito velikim makroekonomskim i rizicima po bankarski sektor.

On je upozorio na potencijalne posljedice postupka gašenja dvije banke, kao i gubitaka nametnutih vlasnicima velikih depozita u sklopu međunarodnog paketa pomoći, koji uključuje i nametanje kontrole kapitala.

"Recesija bi mogla biti dublja nego što se očekivalo, s negativnim popratnim učincima na državne finansije, uključujući i državni dug", kazao je Demetriades.

"Recesija bi mogla biti dublja nego što se očekivalo, s negativnim popratnim učincima na državne finansije, uključujući i državni dug", kazao je Demetriades

Kipar je u martu osigurao deset milijardi eura vrijedan paket međunarodne pomoći. Time je postao peta članica eurozone koja je bila primorana da traži pomoć međunarodnih kreditora.

Očekuje se da će se kiparska ekonomija, vrijedna 17,5 milijardi eura, ove godine pasti za 8,7 odsto.

Uslovi paketa spasonosnih kredita uključuju gašenje druge najveće kiparske banke Popular, a nametnuli su gubitke na neosiguranu štednju u njenom najvećem zajmodavcu Banci Kipra i njihovu dokapitalizaciju nakon ogromnih gubitaka proizišlih iz zajmova Grčkoj.

Demetriades je upozorio da će se kontrole kapitala morati postupno ublažavati jer bi, kako je poručio, njihovo naglo ukidanje moglo izazvati brzi odliv novca iz kiparskog bankarskog sektora i probleme s likvidnošću.

Galerija

Bonus video: