Bezvrijedni status

"Mudis" snizio rejting Kipra zbog krize u Grčkoj

"Mudis" je ovim potezom postao druga bonitetna agencija koja kiparske obveznice klasifikuje kao visoko rizične
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2012. 11:27h

Bonitetna agencija "Mudis" saopštila je da je snizila kreditni rejting Kipra na "bezvrijedni" status zbog uticaja krize u susjednoj Grčkoj na kiparski bankarski sektor.

U saopštenju se navodi da je dugoročni rejting Kipra snižena na Ba1 sa Baa3 uz negativnu prognozu, prenijela je agencija AFP.

Termin negativna prognoza znači da agencija ne isključuje ponovno sniženje rejtinga na srednji rok.

Kipru sniženje rejtinga prijeti od novembra, kada je "Mudis" tu zemlju stavio na posmatranje uz negativnu prognozu.

"Mudis" je ovim potezom postao druga bonitetna agencija koja kiparske obveznice klasifikuje kao visoko rizične. Agencija "Standard end Purs" donijela je sličnu odluku sredinom januara, kada je snizila status Kipra za dva stepena na BB+, što je jednako "Mudisovom" statusu Baa3.

Treća velika rejting agencija "Fič" snizila je krajem januara status Kipra na BBB-.

"Mudis" je naveo da je do promjene rejtinga došlo zbog "povećanog rizika da će kiparska vlada morati da obezbijedi dodatnu finansijsku podršku bankama, zbog njihove izloženosti grčkoj vladi i ekonomiji, kao i zbog povratnog uticaja tih mjera na finansijsku moć same vlade".

Agencija je takođe uzela u obzir "vjerovatnoću uticaja problema u bankarskom sektoru na tržišno povjerenje na Kipru, kao i širu neizvesnost oko evropskih makroekonomskih prospekata".

"U cjelini, slabo tržišno povjerenje na Kipru, koje je već dovelo do nedostupnosti međunarodnih tržišta obveznica, vjerovatno će se nastaviti, uz mogućnost budućeg pogoršanja uslova kreditiranja za domaće banke", navodi "Mudis".