Ukrajinci ne žele da istraže Hitlerov tajni bunker

Iz ovog bunkera Hitler je sa svojim generalima pratio dešavanja na Istočnom frontu tokom Drugog svijetskog rata
158 pregleda 0 komentar(a)
bunker, Foto: Beta
bunker, Foto: Beta
Ažurirano: 13.03.2012. 16:48h

Vervulf je jedan od Hitlerovih tajnih bunkera, sakriven u borovoj šumi u centralnoj Ukrajni. Ako se tajne mjere debljinom zidova koje ih čuvaju, onda je Hitlerova tajna duboka 2,5 metara.

Iz ovog bunkera Hitler je sa svojim generalima pratio dešavanja na Istočnom frontu tokom Drugog svijetskog rata.

Bunker, koji je sagrađen 1941. godine i nalazi se 8 km od grada Vinica (koji je od Kijeva udaljen 3,5 sata), danas je potpuno obrastao, a posjećuju ga samo ljubitelji istorije i ilegalni kopači.

Sivi betonski bazen – prazan ako nije sezona kiša – i gomila kamenja pokrivena nacističkim grafitima, su jedini pokazatelj da je to nekada bio njemački komandni centar.

Ispod površine bunkera, nalaze se tajni objekti, za koje neki istoričari tvrde da se pružaju i do sedam spratova ispod zemlje. Planovi da se mjesto pretvori u memorijalni centar, nisu daleko odmakli.

Ništa tu nije urađeno

Kada je ukrajinska vlada željela da na mjestu bunkera otvori muzej u maju prošle godine, ogorčeno lokalno stanovništvo i komunisti su protestovali.

Komunistička partija usprotivila se memorijalizaciji Hitlerove prošlosti, nazivajući muzej hramom neonacista, dok su se stanovnici plašili da se kopanjem bunkera mogu zapaliti neki uspavani gasovi. Od tada, na ovom mjestu ništa nije uređeno.

Prilikom povlačenja njemačke vojske 1944, Hitler je naredio da se njegova jazbina uništi eksplozivom.

Bunker je ime dobio po vuku, što je značenje imena Adolf, a izgradili su ga sovjetski ratni zatvorenici, koji su nakon obavljenog posla ubijeni. Nekoliko starijih lokalaca koji su pomogli u zakopavanju tela zatvorenika, donirali su uniforme, medalje, kuhinjsko posuđe i ostale podsetnike na okupaciju nacista, za potrebe privatne ratne izložbe u bivšem sanatorijumu Latoški, koja se nalazi u blizini Vervolfa.

Jedan od najiteresantnijih predmeta je svakako minijaturna replika kompleksa bunkera, koji je imao oko 80 zgrada, uključujući barake, barove, kazino pa čak i crkvu.

Prilikom povlačenja njemačke vojske 1944, Hitler je naredio da se njegova jazbina uništi eksplozivom. Podzemni prolazi nikada nisu istraživani i nisu dozvoljena iskopavanja.

Za sad, mjesto ostaje zamotano velom sovjetske tajne, ustupajući mjesto bezbrojnim legendama o tome šta se nalazi ispod.

Bonus video: