Erdogan: Šansa za rješenje pitanja podijeljenog Kipra

Turski premijer Tajip Erdogan izjavio je u Vašingtonu da smatra da postoji dobra šansa za napredak ka okončanju podjele Kipra
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2013. 10:38h

„Vjerujemo da postoji mnogo šansi da se postigne dogovor oko pitanja Kipra i to je oblast kojoj ćemo i dalje biti posvećeni”, rekao je sinoć Erdogan poslije razgovora sa američkim predsjednikom Barakom Obamom.

Kipar je podijeljen nakon što je Turska izvršila invaziju na sjeverni dio ostrva 1974. godine. Turska na sjeveru ostrva ima oko 30.000 vojnika i jedina je zemlja koja priznaje Tursku Republiku Sjeverni Kipar. Na desetine hiljada Turaka žive odvojeno u sjevernom dijelu ostrva, dok stanovništvo većeg dijela Kipra čine Grci, i taj dio je u Evropskoj uniji.

Napori za ujedinjenje ostrva su više puta propali, ali turski zvaničnici smatraju da izbor predsjednika Nikosa Anastasiadesa, koji je podržao plan UN iz 2004. godine, predstavlja nadu da će sporazum biti postignut, prenijela je agencija Rojters.

Anastasiades je podržao plan nekadašnjeg generalnog sekretara UN Kofija Anana iako ga je većina stanovnika odbacila na referendumu, održanom neposredno pred ulazak Kipra u EU.

Američki državni sekretar Džon Keri pozvao je prošle nedjelje na veće napore za „odmrzavanje” četiridecenijske napete političke pat pozicije između Grčke i Turske oko podijeljenog Kipra.

„SAD podržava dvije zone, federaciju dva naroda. Želimo da mi budemo ti koji će "odmrznuti" taj konflikt i da krenemo ka rezoluciji” rekao je Keri poslije susreta s kiparskim ministrom spoljnih poslova Joanisom Kasulidisom u Stejt departmentu.

Kiparska vlada je najavila mogućnost pregovora s Turskom na jesen.

Galerija

Bonus video: