Na mapi homofobne Evrope Crna Gora između dva bloka

Crna Gora je solidno rangirana kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava LBGT populacije - nije na vrhu ljestvice, ali se nalazi ispred mnogih evropskih zemalja
74 pregleda 0 komentar(a)
Mapa Evrope po toleranciji prema LGBT populaciji, Foto: Ilga-europe.org
Mapa Evrope po toleranciji prema LGBT populaciji, Foto: Ilga-europe.org
Ažurirano: 16.05.2013. 14:21h

Crna Gora je solidno rangirana kada je u pitanju poštovanje ljudskih prava LBGT populacije - nije na vrhu ljestvice, ali se nalazi ispred mnogih evropskih zemalja.

Rezultati najnovijeg izvještaja belgijske nevladine organizacije ILGA pokazuju da tolerancija prema pripadnicima ove grupe u Crnoj Gorii iznosi 27 odsto.

Tako se Crna Gora, kada je u pitanju poštovanje prava i tolerancija prema LGBT osobama našla ispred Poljske, Litvanije, Andore, Bosne i Hercegovine, Srbije ali i Italije, gdje je procenat poštovanja ovih prava oko 20 odsto.

Međutim, Crna Gora je daleko ispod najvećih evropskih zemalja koja tradicionalno imaju tolerantniji stav prema LGBT populaciji. Na vrhu lestvice nalazi se Velika Britanija u kojoj tolerancija prema ovoj grupi iznosi 77 odsto. Slijede Belgija, Norveška, Švedska, Španija i Portugal (oko 60 odsto), a za njima Danska, Irska, Mađarska i Njemačka (oko 55 odsto).

Nasuprot mišljenju da su prava LGBT osoba u EU maksimalno zaštićena, ovo istraživanje ipak pokazuje da je diskriminacija seksualnih manjina u porastu.

"Nasilje protiv LGBT osoba je istinski panevropski fenomen, motivisan nacionalizmom, tradicionalizmom i verskim fundamentalizmom. ", navodi se istraživanju.

U izvještaju se konstatuje i da je u nekim područjima postignut napredak, ali da trendovi ukazuju na opšti porast kako diskriminacije, tako i verbalnih i fizičkih napada na pripadnike seksualnih manjina.

Bonus video: