Borisov traži poništavanje izbora

Najbrojnija partija u novom sazivu bugarske skupštine Građani za evropski razvoj Bugarske - GERB pokušaće da poništi rezultate izbora
1 komentar(a)
Bojko Borisov, Foto: Reuters
Bojko Borisov, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.05.2013. 12:54h

Najbrojnija partija u novom sazivu bugarske skupštine Građani za evropski razvoj Bugarske - GERB pokušaće da poništi rezultate izbora zbog "nepravilnosti".

"GERB će danas ili sutra podneti žalbu Ustavnom sudu i tražiti poništavanje izbora", rekao je lider te partije Bojko Borisov novinarima, a prenosi Rojters. Kao razlog Borisov navodi "grubo kršenje zakona dan uoči glasanja" u nedjelju.

Prema riječima Borisova, ukoliko Ustavni sud ne donese odluku pre konstitutivne sednice parlamenta, za koju predsednik očekuje da bi mogla biti do kraja maja, GERB će pokušati da formira manjinsku vladu čak iako zna da neće biti podržana u skupštini.

Savezu socijalista i partije etničkih Turaka MRF nedostaje jedno poslaničko mjesto za većinu i da bi mogao da traži podršku poslanika GERB-a ili nacionalističkog pokreta ATAKA.

Oni to mogu da učine ukoliko GERB pokuša i ne uspije da formira vlast, dodaje Rojters.

Partija Borisova osvojila je 97 od 240 mandata u skupštini i vjeruje da je njena podrška bila uzdrmana saopštenjem od subote - na dan izborne tišine, da su pronadjeni odštampani glasački listići u štampariji u vlasništvu jednog od njenih odbornika.

Kancelarija tužilaštva je, naime, navela da je "više od 350.000 odštampanih listića, koji su bili spremni za upotrebu na parlamentarnim izborima, pronadjeno u štampariji u Kostinbrodu".

Vlada stranke GERB je pala zbog demonstracija potiv niskog životnog standarda i korupcije, što je rezultiralo raspisivanjem izbora.

Bonus video: