Basesku: Godine na čelu zemlje su mi ponižavajuće

Basesku je govorio o i mogućnosti da premijer Mihaj Razvan Ungureanu bude predsjednički kandidat 2014. makar i kao nezavisna ličnost
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2012. 18:19h

Rumunski predsjednik Trajan Basesku izjavio je da su u njegovom životu "najviše ponižavajuće one godine od kada je predsjednik države", a posebno posljednjih pet.

Basesku je naveo da će se po okončanju drugog mandata 2014. odmah povući iz političkog života.

Rumunski predsjednik se osjeća poniženim zbog "uvreda od jutra do večeri" na televizijama i javnim skupovima. Imenovao je i dvije televizije koje svakog sata prenose vijesti, komentare i direktna uključenja - Antena 3 i Realitatea.

Lider opozicije, predsjednik Socijaldemokratske partije (PSD) Viktor Ponta je poslije izjave rumunskog predsjednika rekao da je "poniženje za Rumuniju to da osam godina ima predsjednika kao što je Trajan Basesku - čovjek sa toliko niskim profesionalnim i moralnim nivoom", kako ga je opisao.

Analitičari komentarišu da su predsjednikove izjave kao i uvijek izraz želje "da se miješa u poslove svih državnih institucija", bez poštovanja principa podjele vlasti

Basesku je za televiziju ProTV rekao da je "prekinuo svaku vezu sa kompanijom PETROM zbog "velikog profita te kompanije za vrijeme krize" što nije "fer plej".

Naveo je da se ne može tražiti od jedne kompanije da bude "stoprocentno moralna", ali nije u redu ni to da se svaki dan zna kolika je svjetska cijena barela nafte, dok ta "kompanija vadi barel rumunske nafte za 16 dolara".

Basesku je rekao da on lično više ne koristi proizvode Petroma.

Basesku je govorio o i mogućnosti da premijer Mihaj Razvan Ungureanu bude predsjednički kandidat 2014. makar i kao nezavisna ličnost, ali je ocijenio da on prvo treba da pokaže da je dobar premijer, što će učiniti ako ove godine uspije da privuče šest milijardi eura iz evropskih nepovratnih fondova.

Predsjednik je u emisiji ProTV naglasio da to što je prije nekoliko dana najavio mogućnost povećanja plata za 15 odsto u javnom sektoru "nije predizborni populizam", već se zasniva na realnom razvoju rumunske ekonomije.

Basesku je govorio i o političkim savezima prije ili poslije parlamentarnih izbora i izrazio mišljenje da vladajuća Demokratska liberalna partija (PDL), koju on podržava i koja podržava njega, ni u kom slučaju ne može sklopiti savez sa opozicionom PSD, već samo sa opozicionom Nacionalnom liberalnom partijom (PNL).

Trenutno, opozicione partije PSD, PNL i PC (Konzervativna partija) objedinjene su u Socijalnu liberalnu uniju (USL).

Analitičari komentarišu da su predsjednikove izjave kao i uvijek izraz želje "da se miješa u poslove svih državnih institucija", bez poštovanja principa podjele vlasti.

Bonus video: