EU sve manje popularna među Evropljanima

Pozitivno mišljenje o EU je u posljednjih godinu dana spalo sa 60 na 45 odsto pokazuju istraživanja
0 komentar(a)
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, EU, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.05.2013. 10:55h

Rezultati istraživanja sprovedenog u osam evropskih zemalja pokazuju da Evropljani ubrzano gube povjerenje u projekat EU i sve sumnjičavije gledaju jedni na druge.

Pozitivno mišljenje o EU je u posljednjih godinu dana spalo sa 60 na 45 odsto, utvrdili su stručnjaci uglednog američkog istraživačkog centra Pju, koji su objavili rezultate obimne ankete u kojoj su učestvovali građani Nemačke, Francuske, Britanije, Poljske, Češke, Grčke, Španije i Italije.

Najveći pad zabeležen je u Francuskoj, gde je u 2012. oko 60 odsto građana podržavalo EU, dok danas taj procenat jedva prelazi 40 odsto.

Pad povjerenja je u većoj ili manjoj mjeri registrovan i u svim ostalim zemljama osim u Českoj, gdje je prošle godine naraslo za četiri procenata, ali je ukupan broj Čeha sa povoljnim mišljenjem o EU još veoma nizak i iznosi svega 38 odsto, što je manje nego u tradicionalno evroskeptičnoj Britaniji, gdje 43 odsto još podržava EU.

Građani, takođe, sve više sumnjaju i u sposobnost nacionalnih lidera da izvuku njihove zemlje iz krize pa se u nekim zemljama podrška vladama prepolovila.

Jedini izuzetak je Njemačka, gde kancelarku Angelu Merkel podržava čak 74 odsto anketiranih, što je manje od prošlogodišnjih 80 odsto, ali ipak neprevaziđeno u odnosu na sve druge zemlje.

Njemačka se u ovom istraživanju razlikuje od ostalih i po većini drugih pokazatelja i jedina je među osmorkom u kojoj građani smatraju da im se ekonomsko stanje u posljednjih pet godina popravilo, dok sve ostali beleže drastično pogoršanje, a naročito Grci i Španci.

Zanimljivi su i rezultati do kojih je Pju centar došao istražujući nacionalne stereotipe, postavljajući pitanje anketiranima koje nacije smatraju najpouzdanijim i najvelikodušnijim, a koje pak najarogantnijim i prevrtljivim.

Njemačka i tu odskače, jer je bez izuzetka smatraju najpouzdanijom nacijom, a najpovoljnije mišljenje o sebi imaju sami Nemci, koji takođe veruju da su najmanje arogantni i najvelikodušniji od svih.

Iako im svi priznaju pouzdanost, većina ostalih Njemce doživljava kao arogantne i bezosjećajne, što međutim ne važi za Britance koji te osobine, nimalo iznenađujuće, pripisuju Francuzima.

Među rijetkim dobrim vijestima iz ove ankete je da povejrenje u euro, koje uprkos tekućoj krizi bilježi rast i u prosjeku iznosi oko 65 odsto, a zanimljivo je da raste i u najteže pogođenim zemljama kao što su Španija i Italija.

Bonus video: