Bugarska: Ataka drži ključeve Vlade

GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, koji je podnio ostavku nakon februarskih protesta protiv siromaštva i korupcije, osvojio je najviše glasova
1 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2013. 19:37h

Stranka desnog centra GERB osvojila je najviše glasova na prijevremenim izborima koji su u nedjelju održani u Bugarskoj, ali je mala vjerovatnoća da će uspjeti da formira koaliciju, a bilo kojoj novoj vladi gotovo sigurno će biti neophodna podrška jedne nacionalističke partije, što izaziva zabrinutost u EU.

GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, koji je podnio ostavku nakon februarskih protesta protiv siromaštva i korupcije, osvojio je najviše glasova, ali nedovoljno da formira vladu.

Drugoplasirani socijalisti, koji su osvojili 27,6% glasova, saopštili su da će se postarati da se GERB ne vrati na vlast, nudeći da sastave tehnokratsku vladu za šta bi takođe bila potrebna podrška nacionalističke stranke Ataka.

GERB se našao na meti optužbi za korupciju, a njegov lider Borisov se nakon izbora ne ističe, niti se obraća javnosti, niti je grandiozno objavio pobjedu, naveo je Rojters.

„Nije nimalo dramatično ukoliko ne budemo mogli da formiramo vladu. Ali za nekog drugog poslije nas, to će biti izuzetno teško“, kazao je Ivailo Moskovski, bivši ministar i istaknuti funkcioner GERB-a.

Parlamentarne partije su oklijevale da podrže GERB koji je osvojio 30,7 odsto glasova i prvi će imati priliku da sastavi vladu. Ukoliko bi uspostavili saradnju sa Atakom, koja je osvojila 7,4 odsto podrške, imali bi tijesnu većinu u parlamentu. Četvrta parlamentarna stranka je MRF, turska partija koja je dobila 10,5 odsto glasova.

Ataka, čiji su članovi nekada nosili košulje sa svastikom i na skupovima izvodili nacističke pozdrave, privukla je Bugare nezadovoljne lošim životnim standardom i raširenom korupcijom, ali je zasad isključila mogućnost da podrži GERB. Njen lider Volen Siderov uznemirio je investitore obećanjima da će izvršiti nacionalizaciju i poništiti koncesije date stranim kompanijama.

„Koalicioni pregovori će izvjesno biti teški“, kazala je Otilija Simkova, analitičarka iz agencije Eurazija. „Pregovori narednih dana će biti od ključnog značaja za smjer bugarske politike u naredne četiri godine.“

Do formiranja novog kabineta, najsiromašniju članicu EU će predvoditi prelazna vlada na čelu sa Marinom Rajkovim koji je apelovao na političke partije da „ne ruše mostove iza sebe“ i da formiraju stabilnu vladu.

„Ako imate nestabilnu vladu, vladu koja se povinuje pred društvenom demagogijom, to će potopiti zemlju“, kazao je Rajkov.

Lider socijalista Sergej Stanišev je bio siguran da GERB neće uspjeti da formira vladu, te da je njegova stranka spremna da održi pregovore sa MRF-om, Atakom i organizacijama građana kako bi formirali kabinet i izbjegli nove proteste.

„Prvi zadatak je zbaciti GERB s vlasti“, kazao je Stanišev. „Mi ćemo preuzeti odgovornost da formiramo novu vladu.“

Iako bi socijalisti mogli ubijediti MRF da ih podrži, to će teško ići sa Atakom koja je poznata po antiturskoj retorici.

GERB je obećao da će držati pod kontrolom fiskalni deficit i dug, dok su socijalisti obećali da će povećati potrošnju i otvoriti nova radna mjesta bez povećavanja duga. Ataka insistira na hitnom povećanju minimalne zarade i potrošnje kako bi se popravio životni standard.

Sveprisutno razočaranje izbornim procesom odrazilo se i na izlaznost koja je iznosila samo 53 odsto, što je najniži odziv na parlamentarnim izborima od pada komunizma 1989.

Predizbornu kampanju su obilježili skandali sa prisluškivanjem i zapljenom lažnih glasačkih listića koja je predstavljala udarac za GERB.

Kupovina glasova i druge nepravilnosti

Na izborima održanim u nedjelju u Bugarskoj zabilježeno je više od 300 nepravilnosti, među kojima je bilo podmićivanja birača da glasaju za određenog kandidata, organizovanja grupe sa ciljem kršenja političkih prava građana, kupovine i prodaje glasova, navela je BTA.

Međunarodni posmatrači su saopštili da su izbori u Bugarskoj održani u kompetitivnoj atmosferi i uz poštovanje osnovnih sloboda, mada je predizborna kampanja bila obilježena incidentima koji su smanjili povjerenje u državne institucije, dok su na izborni proces negativno uticale tvrdnje o kupovini glasova.

Vlasti su preduzele korake kako bi održale integritet izbora, ali su skandali i otkriće dodatnih biračkih listića potkopali vjeru ljudi u politički sistem i naveli ih da dovedu u pitanje cio proces, izjavio je prvi čovjek posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Iogan Marfi.

Galerija

Bonus video: