Francuski muslimani uz nauku određuju početak Ramazana

Francuski muslimanski savjet je izglasao da će početi sa korišćenjem astronomskih računica kako bi odredilo datum, umjesto da golim okom određuju početak mladog mjeseca
50 pregleda 0 komentar(a)
islamski kalendar, Foto: Distantmirror.wordpress.com
islamski kalendar, Foto: Distantmirror.wordpress.com
Ažurirano: 10.05.2013. 12:59h

Vođe francuskih muslimana dogovorili su se da okončaju gotovo 1.400 godina tradicije i počnu koristiti modernu astronomiju kako bi odredili datum početka svetog mjeseca Ramazana i druge islamske blagdane.

Francuski muslimanski savjet u četvrtak je izglasao da će početi sa korišćenjem astronomskih računica kako bi odredilo datum, umjesto da se oslanja na to da se golim okom odredi početak mladog mjeseca.

Ramazan tradicionalno započinje ujutro nakon mladog mjeseca, što je do sada značilo odgađanje jednog ili čak i dva dana zbog vremenskih prilika koje bi otežale uočavanje mladog mjeseca.

Francuska muslimanska zajednica, koja broji pet miliona ljudi, najveća je islamska manjina u Evropi i prekasno određivanje početka mjeseca ramazana stvaralo je logističke teškoće u svakodnevnom životu od posla do škole.

"Sada će sve biti jednostavnije", kazao je predsjednik vijeća Mohammad Moussaoui koji dodaje da ove godine taj mjesec započinje 9. jula.

Turska je prva uvela naučno određivanje datuma početka ramazana prije deset godina, a istu metodu koriste i muslimani u Bosni i Hercegovini.

Dio muslimanskih manjina u Evropi, međutim, početak mjeseca ramazana određuje prema Saudijskoj Arabiji ili zemlji porijekla, pa se u Evropi početak mjeseca ramazana određuje različito.

Islamski naučnici već se dugo zalažu za korišćenje astronomije u jedinstvenom određivanju početka godine po islamskom lunarnom kalendaru u svijetu.

Bonus video: