Kijenge: Italijani nijesu rasisti, samo ne poznaju druge kulture

Ja nisam 'obojena'. Ja sam crna. Važno je to reći, a ja to ističem sa ponosom, kazala je Kijenge na konferenciji za novinare
1 komentar(a)
Kijenge, Foto: Beta/AP
Kijenge, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.05.2013. 20:07h

Prva tamnoputa italijanska ministarka Čečile Kijenge izjavila je da Italijani nijesu rasisti već ne poznaju druge kulture i bogatstvo koje može donijeti imigracija.

Očni hirurg, rođena u Kongu, ministarka za integracije Čečile Kijenge održala je konferenciju za novinare da bi se predstavila Italijanima kako bi je upoznali.

"Ja nisam 'obojena'. Ja sam crna. Važno je to reći, a ja to ističem sa ponosom", kazala je ona, prenosi Tanjug.

Njeno imenovanje prošle sedmice ocijenjeno je kao veliki korak za Italiju, koja se do nedavno borila sa talasima imigranata i njihove integracije u dosta homogeno italijansko društvo, podsjeća AP.

Međutim, postavljanje Čečile Kijenge na funkciju ministra za integracije izazvalo je rasističke komentare ksenofobičnih političara i članova neo-fašističkih internet grupa, toliko ružne da je italijanska vlada ovlastila svoju kancelariju za borbu protiv diskriminacije da istraži te slučajeve.

Jedan član Evropskog parlamenta iz Lige za sjever, inače anti-imigrantske italijanske stranke, rekao je čak da je Čečile Kijenge član "bongo bongo vlade".

Sa svoje strane, Čečile Kijenge se zahvalila onima koji su je odbranili i podsjetila da Italija ima dugu tradiciju zemlje u koju su stranci uvijek bili dobro došli i da se ta tradicija mora obnoviti i primeniti u svakodnevnom životu.

"Italija zapravo nije rasistička zemlja, problem je u tome što Italijani ne poznaju druge", kazala je Čečile novinarima.

"Moramo srušiti te zidove jer dok ne upoznaš onog drugog, skepticizam raste kao i diskriminacija. Ono što se danas naziva rasizmom ima svoje korjene u nepoznavanju drugih kultura, jer je imigracija zapravo bogatstvo, a raznovrsnost kultura predstavlja resurs", saopštila je novinarima nova italijanska ministarska za integracije.

Bonus video: