ECB smanjio kamatu na rekordnih 0,5 odsto

Iako su analitičari očekivali ovakvu odluku, učesnici na tržištu se pitaju da li je to dovoljna mjera za ubrzanje izlaska ekonomije eurozone iz duboke recesije
0 komentar(a)
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Evropska centralna banka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.05.2013. 14:36h

Evropska centralna banka (ECB) smanjila je danas ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, na rekordno niskih 0,50 odsto, u pokušaju da podstakne izlazak ekonomije eurozone iz recesije.

Većina analitičara očekivala je da će čelnici ECB-a na sjednici u Bratislavi smanjiti kamate jer se recesija u tom bloku produbljuje, zbog čega je stopa nezaposlenosti u aprilu dostigla najviši nivo otkad eurozona postoji, piše Poslovni dnevnik.

S druge strane, za prvo smanjenje kamata od jula prošle godine, prostor je otvorio pad inflacije u eurozoni na samo 1,2 odsto, znatno ispod ciljanog nivoa ECB-a od 2 odsto.

Iako su analitičari očekivali ovakvu odluku, učesnici na tržištu se pitaju da li je to dovoljna mjera za ubrzanje izlaska ekonomije eurozone iz duboke recesije.

U uobičajenim okolnostima, smanjenje kamata izazvalo bi snažan rast cijena dionica na evropskim burzama i pad kursa eura, ali se to još nije desilo. Londonski FTSE, pariski CAC i frankfurtski DAX indeks bili su oko 14 sati u blagom plusu od 0,1 do 0,4 odsto.

Znatnija reakcija ulagača izostala je, prema stavu analitičara, zbog toga što je taj potez već uračunat u cijene na tržištima, adjelimično i zbog zabrinjavajućeg usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija - američke i kineske.

Bonus video: