Islandska opozicija proglasila pobjedu

Opozicija desnog centra proglasila pobjedu na izborima na Islandu. Na vlast se vraćaju desničarska Nezavisna partija i centristička Napredna partija, koje se zalažu za prekid pregovora o pristupanju EU
1 komentar(a)
Island izbori, Foto: Rojters
Island izbori, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.04.2013. 12:04h

Pobjedu na parlamentarnim izborima proglasila je Islandska opozicija desnog centra, poslije obrađenih 45 odsto glasova, čime su birači kaznili aktuelnu ljevičarsku vladu zbog oštrih mjera štednje u protekle četiri godine.

Ako prvi rezultati jučerašnjih izbora budu potvrđeni, na vlast će se vratiti desničarska Nezavisna partija i centristička Napredna partija, koje se zalažu za prekid pregovora o pristupanju Islanda Evropskoj uniji.

"Nezavisna partija sada ponovo preuzima na sebe odgovornost. Sadašnja situacija zahtijeva promjene", izjavio je lider pobjedničke partije Bjarni Benediktson (43) u obraćanju pristalicama i naveo da je spreman da pregovara u cilju formiranja vladajuće koalicije poslije zbacivanja socijaldemokrata sa vlasti.

Benediktson je naveo da, poslije prebrojanih 45 odsto glasova birača, njegova partija bi trebalo da ima 21 od ukupno 63 poslanička mjesta, prenijela je agencija AFP.

To bi značilo veliki obrt i povratak na vlast dvije islandske partije zbačene na izborima 2009. zbog najteže finansijske krize, koja je ikada pogodila Island, sa 320.000 stanovnika.

Na ovom izborima su dvije nove stranke uspjele da uđu u parlament - "Svijetla budućnost" (pro-EU) osvojila je 6 mjesta s 8,2 posto glasova i Piratska stranka prva partija tog tipa kojoj su birači izglasali 3 poslanička mjesta.

Uprkos opštem skepticizmu među stanovništvom, izlaznost je bila prilično dobro: 83,3 posto.

Bonus video: