Nakon 33 godine povlači se kraljica Holandije Beatriks

"Ne povlačim se zato što su mi dužnosti isuviše teške, nego zato što sam uvjerena da odgovornost za našu zemlju leži u rukama nove generacije"
229 pregleda 5 komentar(a)
kraljica Beatriks, Foto: Reuters
kraljica Beatriks, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2013. 09:46h

Kraljica Holandije Beatriks koja će 30. aprila abdicirati poslije 33 godine na tronu, zadobila je naklonost svojih podanika, Holanđana time što je monarhiji dala moderan, opušten i radan ton.

Ceremonija ustoličenja novog kralja, njenog sina Vilem-Aleksandera biće u utorak.

Od krunisanja 30. aprila 1980, kraljica Beatriks je bila aktivna u životu svoje zemlje, suprotno svojoj majci Julijani koja je bila uzdržana i povučena kraljica.

Među Holanđanima je postala veoma popularna jer je svoju palatu u Hagu, gdje su i sjedišta Vlade i Parlamenta, pretvorila u "radnu palatu".

Nazivana i "šeficom preduzeća Holandija" često je primala ministre, ambasadore i predstavnike društva.

Beatriks je uvijek držala do toga da ima poseban odnos sa svojim premijerima koji po tradiciji svakog ponedjeljka ujutro dolaze da je obavijeste o tome šta je novo u zemlji

Tokom vladavine Beatriks Holandija je prošla kroz duboke promjene i društvene eksperimente - legalizacija pobačaja, dekriminalizacija marihuane, dopuštanje homoseksualnih brakova.

Beatriks Armgard Vilhelmina rođena je 31. januara 1938, a rano djetinjstvo je, zbog izbijanja Drugog svjetskog rata, provela najprije u Velikoj Britaniji, a potom u Kanadi.

Poslije studija prava, njeno vjenčanje sa zapadnonjemačkim diplomatom Klausom fon Amsbergom 10. marta 1966. izazvalo je zaprepašćenje.

Holanđani nisu dobro prihvatili da se njihova buduća kraljica uda za čovjeka koji je nosio uniformu Hitlerove omladine tokom rata.

Međutim, kako je vrijeme prolazilo, princ Klaus je postao jedan od najpopularnijih članova holandske kraljevske porodice, a njegova smrt 2002. godine je izazvala iskrenu tugu u narodu.

Beatriks ima tri sina, među kojima je i njen nasljednik Vilem-Aleksander, koji je u subotu napunio 46 godina.

Kraljica Beatriks je i najstariji monarh u holandskoj istoriji. Odluku da se povuče s trona saopštila je samo nekoliko dana uoči svog 75. rođendana

Beatriks je uvijek držala do toga da ima poseban odnos sa svojim premijerima koji po tradiciji svakog ponedjeljka ujutro dolaze da je obavijeste o tome šta je novo u zemlji.

Jedan od premijera, Dris van Agt, pohvalio je njenu "organizovanost" i njen "smisao za biznis".

"Kraljevskom kućom se zaista upravlja kao nekim preduzećem", rekao je Henk Veseling, istoričar i savjetnik dvora.

Premijer Mark Rute koji važi za velikog pobornika monarhije, odao je poštovanje kraljici.

"Od njenog ustoličenja 1980-ih godina, ona je postala srce i duša holandskog društva", rekao je Rute.

Poslije abdikacije, Beatriks će se, s titulom princeze, povući u dvorac Drakenstejn, u središtu Holandije, gdje je živjela 18 godina prije no što je postala kraljica. U tom dvorcu su odrasla njena tri sina.

"Ne povlačim se zato što su mi dužnosti isuviše teške, nego zato što sam uvjerena da odgovornost za našu zemlju leži u rukama nove generacije", najavila je kraljica 28. januara abdikaciju u korist svog najstarijeg sina.

Kraljica Beatriks je i najstariji monarh u holandskoj istoriji. Odluku da se povuče s trona saopštila je samo nekoliko dana uoči svog 75. rođendana.

Bonus video: