PSSE stavlja Mađarsku pod nadzor?

Komitet je "ozbiljno i dugoročno zabrinut" zbog ustavnih promjena koje su donijete "na brzinu i netransparentno"
0 komentar(a)
Mađarska, Foto: Rada Brajović
Mađarska, Foto: Rada Brajović
Ažurirano: 26.04.2013. 13:10h

Komitet za nadzor PS SE predložio je da se Mađarska stavi pod nadzor zbog ustavnih promjena koje, kako navode, ugrožavaju osnovne standarde demokratije.

Takav nadzor nikad dosad nije primijenjen na jednu članicu EU.

Komitet je "ozbiljno i dugoročno zabrinut" zbog ustavnih promjena koje su donijete "na brzinu i netransparentno", čime se ugrožavaju demokratski standardi koje SE propisuje, kao i osnovna ljudska prava i nezavisnost sudstva.

Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana osvojila je dvotrećinsku većinu na prošlim izborima, što je iskoristila da kroz ustavne promjene i izmene temeljnih zakona stavi pod kontrolu većinu državnih institucija i oduzme Ustavnom sudu ovlašćenje da preispituje vladine odluke.

Nakon dosad najžešće kritike upućenoj mađarskim vlastima iz neke od evropskih institucija, Komitet je ocijenio da Mađarsku treba staviti pod nadzor, što je mjera koja se dosad primenjivala isključivo na države u tranziciji.

Među 10 članica SE koje su pod nadzorom nalazi se nekoliko bivših sovjetskih republika, ali i, Crna Gora, Srbija, Makedonija i Albanija.

Mjere nadzora obuhvataju redovne posjete delegacija SE tim zemljama i izvještaje o stanju demokratije koje onda razmatra Parlamentarna skupština.

Ukoliko PS SE usvoji ovaj predlog, Mađarska će postati prva članica EU koja je stavljena pod nadzor.

Bonus video: