U moru između Belgije i Britanije 17.000 tona radioaktivnog otpada

Izuzetno otrovno zagađenje otkrila je jedna filmska ekipa na dubini od 124 metra u kanalu između Velike Britanije i Belgije
221 pregleda 0 komentar(a)
Nuklearni otpad u moru, Foto: AP
Nuklearni otpad u moru, Foto: AP
Ažurirano: 20.04.2013. 19:17h

Čak 28.500 barela radioaktivnog otpada snimljeno je u kanalu između Velike Britanije i Belgije. Otpad je, navodno, na dno mora dospio između 1950. i 1963. godine. Stručnjaci pretpostavljaju da su burad u kojima se otpad nalazi već odavno zahrđala, a da je nuklearni otpad u međuvremenu postao bezopasan budući da se radioaktivnost raspršila u moru tokom godina, piše njemački list " Spiegel".

Međutim, izgleda da taj otpad možda i nije tako bezopasan. Filmska ekipa je zahvaljujući podmornici na daljinsko upravljanje uspjela da istraži dubine kanala. Prema izvještaju IAEA-e, između 1950. i 1963. godine na dno ovog kanala je potonulo 17.244 tona radioaktivnog otpada niske radijacije. Isti izvještaj pokazuje da u Atlantiku postoji još radioaktivnih materija za koje nisu odgovorne samo Velika Britanija i Belgija već i ostale zemlje, pa tako i Njemačka.

Partija Zeleni u njemačkom Bundestagu sada traže da se započne sa izvlačenjem buradi s radioaktivnim otpadom.

"Vjerujem da ovaj otpad potencijalno predstavlja veliku opasnost na ovako maloj dubini. Radi sigurnosti treba ukloniti otpad i uskladištiti ga u nove, sigurnije bačve. Bačve s ovakvom potencijalnom opasnošću ne mogu samo tako da leže na dnu mora", rekla je Silvija Koting-Ul, poslanik Zelenih u njemačkom Bundestagu.

Bonus video: