Oslobođena francuska porodica oteta u Kamerunu

Porodica oteta 19. februara, u jeku kampanje francuske vojske protiv islamsikih ekstremista u Maliju oslobođena u vojnoj operaciji
54 pregleda 0 komentar(a)
Francuski taoci, Foto: Youtube.com
Francuski taoci, Foto: Youtube.com
Ažurirano: 19.04.2013. 12:29h

Francuska porodica sa četvoro male djece koju su u Kamerunu oteli islamski ekstrmisti oslobođena je danas poslije dva mjeseca provedenih u zatočeništvu, saopštili su danas zvaničnici Kameruna i Francuske.

Ni jedna vlada nije saopštila kako je i gdje porodica oslobođena.

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je da su svi članovi te porodice dobro i da će se vratiti u domovinu što je prije moguće.

Porodica je oteta 19. februrara, u jeku kampanje francuske vojske protiv islamsikih ekstremista u Maliju. Oland je rekao da su vlasti stupile u kontakt sa otmičarima preko posrednika i da su se pregovori pojačali u posljednjih nekoliko dana.

Taoce je identifikovala franuska energetska kompanija GDF Suez, koja je prepoznala svog zaposlenog koji je radio u Jaundeu i njegovu porodicu. U otetoj grupi bilo je troje odraslih i četvoro djece, uzrasta od od pet do 12 godina.

Direkor GDF-a Žerar Masrale rekao je da su taoci oslobođeni u vojnoj operaciji, ali nije iznio više podataka.

Prošlog mjeseca se pojavio videosnimak čoveka koji je vjerovatno bio Tangi Mulan-Fournije. On je rekao da njegovu porodicu drži radikalna islamska grupa Boko Haram, koja zahtijeva da se oslobode svi njeni pripadnici, pogotovo žene i djeca koja se nalaze u pritvoru u Nigeru i Kamerunu.

Ni Nigerija ni Kamerun nisu izvijestili da je bilo koji pripadnik Boko Harama oslobođen.

Boko Haram vodio je kampanju bombaških i oružanih napada na sjeveru Nigerije. Vjeruje se da je odgovoran za smrt 790 osoba samo u 2012. i nekoliko desetina od početka ove godine.

Francuska je na meti kritika zbog indirektnog plaćanja otkupa za taoce preko posrednika, za šta je optužuju diplomate i analitičari iz drugih zapadnih zemalja.

Bonus video: