Merkel: Neću se povući 2015. ako pobijedim u septembru

Ankete pokazuju da je Merkel na dobroj poziciji da osvoji treći mandat kancelara najsnažnije ekonomske zemlje u Evropi
1 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2013. 10:32h

Njemačka kancelarka Angela Merkel namjerava da na istoj funkciji služi pun četvorogodišnji mandat ukoliko bude ponovo izabrana u septembru, kako je danas izjavila, opovrgavajući medijske spekulacije da bi mogla da se sa položaja kancelara povuče 2015. godine.

"Želim da koalicija desnog centra ostane na vlasti i želim da radim za našu zemlju i njemački narod kao kancelarka do kraja mandata", rekla je ona u intervjuu koji je danas objavio visokotiražni njemački list "Bild".

Ranije ove nedjelje, izvještač tog lista Nikolaus Blome nagovijestio je, u knjizi čiji je autor, da bi Merkel mogla da podnese ostavku dvije godine prije kraja svog novog mandata ukoliko ga osvoji pobjedom na izborima koji će se održati u septembru, prenosi Rojters.

U to vrijeme bi se navršilo 10 godina kako je na vlasti sadašnja njemačka kancelarka, koja bi tada napunila 60 godina života.

Ankete pokazuju da je Merkel na dobroj poziciji da osvoji treći mandat kancelara najsnažnije ekonomske zemlje u Evropi.

Neizvjesnije je, medjutim, da li će ona uspjeti i da oformi koaliciju sa svojim sadašnjim partnerima, poslovno orijentisanom Slobodnom demokratskom strankom (FDP), ili će biti primorana na drugu "veliku koaliciju" sa Socijaldemokratskom partijom (SPD), kakva je bila na vlasti od 2005. do 2009. godine.

"Znate da ja donosim odluke onda kada moram", rekla je Merkel u intervjuu nemačkom listu.

Galerija

Bonus video: