Francuska: Osam milionera među članovima vlade

Najbogatiji među 38 ministara je bivši premijer i sadašnji šef diplomatije Loran Fabijis koji je svoj imetak procijenio na šest miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2013. 09:36h

Može li se biti ljevičar i biti bogat? Ovo pitanje je glavna tema ovih dana u Francuskoj, poslije odluke predsjednika države da naredi da se objelodani sav imetak francuskih ministara.

Na listi objavljenoj u ponedeljak, nalazi se čak osam milionera, dok je “najsiromašnija” ministarka “teška” 110.000 eura, pišu Novosti.

Mnogo polemike u javnosti izazvala je odluka da se na tacni izlože sve vrijednosti koje posjeduju članovi vlade. Jedni su se s tim odmah složili, drugi misle da je riječ o nepotrebnom egzibicionizmu. Jer, kako će sada prebogati ministri da objašnjavaju radnicima da zbog restrukturacije firme usred ekonomske krize moraju da ostanu i bez minimalne plate?

U ovoj polemici je, ipak, preovladalo mišljenje da javnost ne zanima previše koliko su ministri bogati, već kako su došli do svog bogatstva. U svemu tome ima dosta nasljedstva i kupovine na kredit, ali, ipak, sada teško mogu da se izbjegnu epiteti da se radi o “kavijarskoj” ljevici.

Najbogatiji među 38 ministara je bivši premijer i sadašnji šef diplomatije Loran Fabijis koji je svoj imetak procijenio na šest miliona eura. On, između ostalog, posjeduje stan u Parizu vredan 2.700.000 eura, kuću u Ariježu vrijednosti 680.000, kuću u Gornjoj Normandiji procijenjenu na 465.000, a ima i vrijednu kolekciju slika.

Sljedeća je delegirana ministarka Mišel Delone s 5.300.000, a slijede ministar rada i zapošljavanja Mišel Sapen s 2.150.000, premijer Žan-Mark Ero s 1.550.000 i ministri prekomorskih teritorija Viktoren Lirel i zdravlja Marizol Turen s po 1.400.000, dok su na kraju ljestvice milionera, s nekim eurom preko, delegirana ministarka za školski uspjeh Žorž Po Langeven i ministarka sporta i omladine Valeri Furnejron, pišu Novosti.

Ministri su bili u obavezi da navedu sve što posjeduju. Na listi je, tako, najviše kuća, stanova, slika, nakita... Vozni park i nije baš spektaklaran. Nađe se po koji BMW, “reno velsatis” i “laguna” ili “pežo 407”, ali dominiraju malolitražni automobili, među kojima su “opel korsa”, “tvingo”, “klio”, “lanča ipsilon”... Delegirani ministar za stare borce Kader Arif je prijavio tri automobila i skuter, dok je ministarka Valeri Furnejron upisala “reno megan” iz 2008. i “sitroen spaček” iz 1976. godine, čiju je vrijednost procijenila na 3.000 eura.

Zanimljivo je da je ministar poljoprivrede Stefan Le Fol vrijednost svog “renoa klio” iz 1994. godine procijenio na - 0 eura. Na ministarskim listama su i tri bicikla, dok su štedni ulozi upisani do najsitnijih detalja, uključujući i poneki davno zatureni euro na nekoj mladalačkoj štednoj knjižici.

Premijer Ero je tako, uz dve kuće, prijavio i životno osiguranje i ušteđevinu od 300.000 eura, dok je javnost saznala da ima “Foklsvagenov“ kombi i pikaso “C4”.

Galerija

Bonus video: