Predsjednik Evropske centralne banke traži ubrzanu integraciju eurozone

ECB, kako je naveo Mario Dragi, ne može nadomjestiti poteze koje moraju povlačiti drugi akteri, uključujući privatni sektor
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2013. 15:01h

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB), Mario Dragi, pojačao je pritisak na vlade zemalja eurozone da ubrzaju s planovima integracije, kako bi se riješili ključni problemi u zoni primjene jedinstvene evropske valute.

U govoru studentima na amsterdamskom univerzitetu, Dragi je saopštio da eurozoni i dalje prijete veliki ekonomski problemi i da su pozivi za dodatnim mjerama sasvim razumljivi.

Dragi je rekao da ipak postoje granice do kojih ECB može ići, prenosi portal Business.hr.

"Strukturne reforme, konsolidacija budžeta i popravljanje aktive banaka nijesu u nadležnosti monetarne politike niti su sastavni dio njenog mandata", poručio je Dragi.

"Jedinstveni mehanizam kontrolisanog gašenja banaka ključan je kako bi se supervizorske odluke SSM-a pretočile u djela, ali bez pratećeg jačanja kobne veze između banaka i država", kazao je Mario Dragi

ECB, kako je naveo, ne može nadomjestiti poteze koje moraju povlačiti drugi akteri, uključujući privatni sektor.

Dragi je saopštio da se primjećuje napredak u procesu dublje integracije na području bankarstva, kao i fiskalne, ekonomske i ostalih segmenata politike, ali da treba nastaviti sa radom u tom smjeru.

Njemačka je prošle sedmice zadala težak udarac planovima za upostavljanje bankarske unije, ocijenivši da realizacija tog projekta zahtijeva izmjenu evropskih zakona.

Jedinstveni nadzorni mehanizam (SSM) za banke u sklopu ECB-a označava prvi korak na putu prema uspostavljanju takve unije, koja, između ostalog, predviđa i jedinstveni mehanizam likvidacije banaka, fond za finansiranje njihovog kontrolisanog gašenja i jedinstvenu šemu garancija za depozite.

"Jedinstveni mehanizam kontrolisanog gašenja banaka ključan je kako bi se supervizorske odluke SSM-a pretočile u djela, ali bez pratećeg jačanja kobne veze između banaka i država", zaključio je Dragi.

Galerija

Bonus video: