Ugrozili živote

BBC optužen da je iskoristio studente da snimi emisiju o Sjevernoj Koreji

LSE tvrdi da je bezuspješno nastojao da ubijedi BBC da emisiju ne emituje
4 komentar(a)
BBC, Foto: Theatlantic.com
BBC, Foto: Theatlantic.com
Ažurirano: 14.04.2013. 18:31h

Londonska škola ekonomije optužila je BBC da je iskoristio jednu studentsku posetu Sjevernoj Koreji kao "dimnu zavjesu" za izvještavanje o tajnovitoj zemlji.

LSE je ocijenila u saopštenju da je BBC izložio studente riziku time što je u ekipi bio tročlani novinarski tim, od kojih se jedan lažno predstavljao kao postdiplomac LSE. Oni su prikupljali materijal za emisiju koju će BBC emitovati sjutra, piše Asošiejted pres.

LSE tvrdi da je bezuspješno nastojao da ubijedi BBC da emisiju ne emituje.

BBC-jev novinar Džon Svini, za kojeg zvaničnici LSE tvrde da je "glumio" postdiplomca, izjavio je danas da je pokušaj ovog univerziteta da spriječi emitovanje - "potpuno pogrešna stvar".

LSE je optužila BBC da nije unapred saopštio svoje planove izvještavanja u vezi sa grupom koja je išla u Sjevernu Koreju. U toj zemlji, svako strano izvještavanje mora biti pod strogim nadzorom.

U jednom mejlu, upućenom studentima i zaposlenima na LSE, ugledni univerzitet se požalio da je priča BBC-jeve "Panorame" o Sjevernoj Koreja "napravljena tako što je kao dimna zavjesa korišćena poseta" Grimšo kluba - studentskog društva unutar LSE - ovoj komunističkoj zemlji.

Posjeta se odvijala od 23. do 30, marta, a članovi grupe su pored Svinija bili i novinari Aleksander Nijakaris i Tomiko Svini.

Uoči puta, ostatku grupe nije bilo poznato da su oni novinari koji rade za BBC ili su u njemu zaposleni, a oni su, praveći se da su turisti, tokom posete otvoreno snimali u svrhu pravljenja 'Panoramine' emisije", navodi se u mejlu.

LSE je ocijenila da bi studenti dospjeli u "ozbiljnu opasnost" da su sjevernokorejske vlasti razotkrile identitet troje "turista".

BBC i njegova "Panorama" već su bili na udaru kritika zbog načina na koji su istraživali navodne seksualne zloupotrebe pokojnog BBC-jevog voditelja Džimija Sevila, legende tog medija.

Britanski javni servis za sada ne odgovara na prozivke LSE. Svini je jutros branio BBC tvrdeći da LSE-ova verzija događaja nije tačna.

Prema najavi sjutrašnje "Panorame", Svini i dvočlana novinarska ekipa uključujući njegovu ženu proveli su "osam dana u tajnosti" u Sjevernoj Koreji.

Preporučujemo za Vas