Vatikan: Papa izabrao savjet od 8 kardinala i najavio reformu Crkve

Kardinali će biti papini savjetnici, a zadatak će im biti i da razmotre nacrt revizije Apostolskog ustava "Pastor Bonus" koji je 1988. proglasio papa Jovan Pavle II
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.04.2013. 19:54h

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo imenovao je danas savjet od osam kardinala koji će mu pomoći da reformiše crkvu.

Kardinali će biti papini savjetnici, a zadatak će im biti i da razmotre nacrt revizije Apostolskog ustava "Pastor Bonus" koji je 1988. proglasio papa Jovan Pavle II.

Papa Franjo je osam kardinala izabrao tačno mjesec dana pošto je izabran za novog poglavara Rimokatoličke crkve, koja je posljednjih godina ozbiljno uzdrmana brojnim skandalima.

U današnjem saopštenju Vatikana se navodi da papa ima namjeru da preduzme "konkretne mjere" u cilju reformisanja Crkve, da će prvi sastanak savjeta biti održan od 1. do 3. oktobra, kao i da je papa već u kontaktu sa kardinalima.

Foto: Beta/AP

Izabrani kardinali su arhiepiskop iz Hondurasa Oskar Andres Rodrigez Maradiaga, Francisko Havije Erazuriz Osa iz Čilea, Šon Mali, Italijan Đuzepe Bertelo, Rajnhart Marks iz Njemačke, Osvald Gracias iz Indije, Loran Monsengvo Pasinja iz Kongoa i Džordž Pel iz Australije.

Galerija

Bonus video: