Zaposleni u Luvru štrajkuju zbog džeparoša

Čuveni muzej u Parizu danas nije bio otvoren za posjetioce jer su zaposleni štrajkovali zbog sve većeg broja džeparoša koji pljačkaju i turiste i zaposlene
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2013. 17:28h

Pariski muzej Luvr zatvoren je danas zbog štrajka zaposlenih koji ne mogu više da se nose sa sve većim brojem džeparoša koji ugrožavaju i njih i posetioce jednog od najvećih muzeja u svetu.

Prema upravi muzeja koja je uložila žalbu tužilaštvu Pariza u decembru 2012. i tražila policijsko pojačanje da bi izašli na kraj sa rastućim problemom džeparoša, 200 zaposlenih je danas iskoristilo pravo na štrajk.

Predstavnica sindikata Kristel Gijader rekla je da je zaposlenima zaista svega dosta. "Nekad dolaze na posao u strahu jer su suočeni sa organizovanim grupama džeparoša koji su sve agresivniji i među kojima su i maloletnici koji ulaze u muzej besplatno i čak i kad ih policija uhapsi vraćaju se nekoliko dana kasnije", rekla je ona.

Oko stotinak zaposlenih okupilo se da protestuje danas ispred Ministarstva kulture, pod koje muzej potpada. Portparol uprave muzeja rekao je agenciji Frans pres da su se aktivirale službe pravosuđa i policije i da se radi na tome da se uspostavi odgovarajući sistem obezbeđenja. Luvr prima deset miliona posetilaca godišnje.

Galerija

Bonus video: